Sluiten

Tips om je bedrijf beweegvriendelijk in te richten

Tips

Publicatiedatum 8 december 2015

“Werkgevers hebben er baat bij als werknemers meer bewegen op het werk”, zegt Peter-Jan Mol, adviseur gezondheidsbevordering op de werkvloer bij Kenniscentrum Sport. “Er is namelijk steeds meer bewijs dat vaak en lang achter elkaar zitten flinke gezondheidsrisico’s oplevert.” De adviseur geeft tips en trucs om je bedrijf beweegvriendelijk in te richten.

Nederland zit te veel, vergrijst en heeft ook nog eens te kampen met overgewicht. Tegelijkertijd moeten mensen minimaal tot hun 67e doorwerken en wordt er in het werkende leven hoge eisen aan ze gesteld. “Voldoende beweging vermindert de kans op onder andere hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ziektes die op de lange termijn het gevolg kunnen zijn van een zittende levensstijl.”

Er zijn veel mogelijkheden om tot meer beweging te komen op het werk. Bijvoorbeeld vaker de trap nemen of lunchwandelen. “Misschien wel nog laagdrempeliger is het om wat vaker uit de stoel op te staan.”

Tips voor beweegvriendelijk inrichten bedrijf

Medewerker op zitbal achter bureau
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Maak van de ‘gezonde keuze’ de gemakkelijke keuze’, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Er zijn eenvoudige en effectieve manieren om een bedrijf beweegvriendelijker in te richten. Bijvoorbeeld door meubilair te kopen dat is gericht op een combinatie van zitten, balanceren en bewegen:

  • De bureaufiets.
  • De zit-stastoel.
  • De beweegkruk.
  • Het zit-stabureau met stastoel.
  • Het fietsbureau met bureaublad.
  • De slimme bureaustoel die zelf aangeeft wanneer het tijd is om te gaan staan.
  • De zitbal.
  • Bureauloopband waarmee je wandelend aan je conditie kan werken tijdens het bellen.

Andere manieren om zitgedrag te beperken

“Ook zonder zogeheten dynamisch meubilair is het mogelijk om tot minder zitgedrag te komen”, tipt Peter-Jan Mol. “Bijvoorbeeld door vaker staand te overleggen, vaker naar collega’s toe te lopen in plaats van hen te bellen of mailen of door niet meer bij ieder bureau papierbakken en printers te plaatsen om vaker opstaan en een stukje lopen te stimuleren.”

Kennis en coaching voor gezondere leefstijl

Een beweegvriendelijk kantoor levert gezondere werknemers op, zodra deze ook kennis aangereikt krijgen over de gezondheidsvoordelen. “Als werknemers hierbij ook nog gecoacht worden en hun eigen beweeggedrag kunnen monitoren, groeit de kans op een gezondere leefstijl.”

Alternatieve werkplekken verminderen de zittijd

Het aanbieden van alternatieve werkplekken, zoals een zitbal of statafel, kunnen de zittijd voor werknemers tijdens een achturige werkdag verminderen met 77 minuten. Kenniscentrum Sport heeft een overzicht gemaakt van leveranciers die meubilair verkopen gericht op meer beweging.

Meer lezen?

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.