Sluiten

Tips om gezondheidsbeleid vorm te geven in de organisatie

Tools en instrumenten

Publicatiedatum 8 december 2015

Minder zieken, fittere medewerkers, betere prestaties, meer creativiteit en meer teamwork; gezondheidsbeleid heeft veel voordelen. Er zijn verschillende methodieken en tools die helpen om gezondheidsbeleid in de organisatie vorm te geven. Een overzicht.

De redenen om te investeren in gezondheidsbeleid verschillen per bedrijf. Het kan zijn dat het management verzuim wil terugdringen, aan het imago wil werken of omdat het bedrijf het personeel ontwikkelperspectief wil bieden. Zeker is dat het geen overbodige luxe is nu het bewijs zich opstapelt dat langdurig zitten op de werkplek erg ongezond is voor medewerkers en kan leiden tot chronische ziektes, hart- en vaataandoeningen en klachten aan spieren, pezen, gewrichten en botten. Bovendien moeten mensen in Nederland doorwerken tot hun 67e en hebben ze er baat bij om zo lang mogelijk fit mogelijk door het leven te gaan.

BRAVO-kompas

Bedrijven die willen investeren in vitaal personeel, werknemers willen binden en boeien, maar ook uitval willen voorkomen en streven naar een hogere productiviteit, kunnen baat hebben bij het BRAVO-kompas:

  • het geeft informatie, instrumenten en praktijkvoorbeelden;
  • het biedt specifieke aandacht aan de BRAVO thema’s: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning;
  • het biedt concrete instrumenten om een gezondheidsbeleid op maat te maken voor uw organisatie;
  • Het kompas gaat er vanuit dat u als organisatie aan de Arbowet voldoet en een personeelsbeleid voert.

Andere hulpmiddelen

Andere handige hulpmiddelen bij het vormgeven van gezondheidsbeleid:

  • Het boek Gezond Georganiseerd helpt werkgevers gezondheidsmanagement uit te voeren op een manier die bij de organisatie past.
  • Werknemers kunnen de online vragenlijst Wat beweegt jou? invullen met vragen over en risico’s van zitgedrag en veel tips om beweegmomenten in te lassen.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.