Sluiten

Test het lichaamsbewustzijn van je kind

Test

Publicatiedatum 16 april 2015

Je lichaam verwerkt constant prikkels uit de omgeving. Geuren, geluiden, aanrakingen op je huid, de temperatuur. Dit proces heet sensory integration.

Dit proces zorgt ervoor dat je lichaam onder alle omstandigheden goed werkt. Dat je een bal kan vangen, omdat je in kan schatten hoe hard deze wordt gegooid en in welke richting. Dat je jezelf kan corrigeren op een evenwichtsbalk.

Check lichaamsbewustzijn

Dit proces moet ontwikkeld worden, zoals we eerder uitlegden. Als het niet goed is ontwikkeld, kan je kind daar last van hebben. De volgende checklist geeft een indicatie van in hoeverre het sensory integration proces bij jou kind is ontwikkeld.

Beantwoord je meerdere vragen met ‘ja’, dan kan het zijn dat je kind het moeilijk heeft met dit proces.

  1. Is jouw kind moeilijk te kalmeren en schrikt het snel? Of had het hier last van toen het nog klein was?
  2. Is je kind overgevoelig voor prikkels? Reageer het te fel op aanrakingen, smaken, geluiden of geuren?
  3. Heeft je kind een ontiegelijke hekel aan in bad gaan of het laten knippen van de nagels of haren? (denk aan krijs- en huilbuien)
  4. Gaat je kind vaak te ruw om met speelgoed, huisdieren of zet het te veel kracht tijdens het kleuren of schrijven?
  5. Lijken de spieren van je kind wat zwakjes en is het snel moe? Leunt het liever op anderen dan dat het zelf staat, of gaat het zelfs meteen zitten?
  6. Duurde het lang voor je kind als baby kon omrollen, kruipen, zitten, staan of lopen (of tot het één van de andere mijlpalen had behaald)?
  7. Is jouw kind onhandig? Valt het vaak of loopt het tegen tafels en stoelen aan (een teken dat het het moeilijk vindt om in te schatten waar het zich bevindt ten opzichte van zijn of haar omgeving)?
  8. Vind je kind het lastig om instructies op te volgen of verschillende stappen uit te voeren?
  9. Gaat je kind liever niet naar de speeltuin, de gymles of de sportclub?
  10. Vind jouw kind de activiteiten die bij de motorische ontwikkeling van zijn of haar leeftijd passen (springen, schommelen, klimmen, puzzelen, schrijven) niet leuk?

Natuurlijk ontwikkelt elk kind zich in een ander tempo en hoeven er echt niet direct alarmbellen te gaan rinkelen als je één vraag positief beantwoordt. Maar als je je wel zorgen maakt, lees dan ook dit artikel over het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn even door en ga eventueel langs bij de huisarts en/of ergotherapeut.

Lees meer

Gebruikte bron

Foto: Sean Dreilinger

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.