Sluiten

Test: Heeft je kind balgevoel?

Test

Publicatiedatum 2 juli 2014

Hoeveel balgevoel heeft jouw kind? Bewegingswetenschapper Irene Faber ontwikkelde een test die kan aantonen of jouw kind een talentvolle balsporter is.

De speciale oog, hand-coördinatietest kijkt naar onderliggende motorische vaardigheden en bepaalt aan de hand daarvan hoeveel talent voor balsporten een kind heeft. De test is geschikt voor kinderen tussen 8 en 13 jaar. In eerste instantie werd de test alleen gebruikt om tennistafeltalent op te sporen, maar het blijkt dat het ook bij andere balsporten toepasbaar is.

De test voor balgevoel

De test is heel simpel. Je kind staat één meter van de muur af en gooit een (tafel)tennisballetje met de ene hand tegen de muur. Met de andere hand vangt hij het balletje en gooit hij het balletje weer tegen de muur. Herhaal dit gedurende dertig seconden. Hoe hoger je kind scoort, hoe meer aanleg het heeft voor balsporten.

Je kunt de test uitvoeren met een tafeltennisballetje of een tennisbal. Met als afstand één of twee meter van de muur.

Vergelijk de score

Maar wat is dan veel? Irene Faber onderzocht kinderen in landelijke, regionale en lokale tafeltenniscompetities. In de onderstaande tabel staan de gemiddelden van kinderen op landelijk, regionaal en lokaal niveau. De gemiddelde leeftijd van de kinderen in de test was 10,4 jaar. Er zijn zowel jongens als meisjes getest.

Test balbehendigheid

In de tabel zie je op de bovenste twee regels hoeveel kinderen vanuit nationale (13), regionale (11) en lokale (19) competities komen. In de kolommen staan dan de gemiddelden voor kinderen uit die competitie voor het gooien van een tennisbal of tafeltennisbal op een afstand van 1 of 2 meter. Zo zie je bijvoorbeeld dat kinderen uit regionale teams een tennisbal vanaf 2 meter gemiddeld 18 keer tegen de muur kunnen gooien in 30 seconden. De gemiddelde afwijking hierbij was 3 keer gooien. De meeste kinderen uit deze categorie gooiden de tennisbal vanaf 2 meter dus tussen de 15 en 21 keer tegen de muur. De laatste twee kolommen zijn wat ingewikkelder uit te leggen en ook minder van belang om je eigen kind te testen. Het gaat er hierbij om of er een relatie gelegd kan worden tussen de test, de resultaten en de leeftijd van de deelnemers.

Lees meer

Op de website van PLOSone staat het onderzoek beschreven en kun je meer filmpjes vinden van de test. Lees ook de bijdrage over tafeltennis in ons Sporten A-Z overzicht.

Foto: Eef Meijerink

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.