Sluiten

Tekenbeet herkennen, voorkomen en behandelen bij kinderen

Artikel

Publicatiedatum 14 april 2015

Kinderen de ’s zomers lekker buitenspelen in het bos of in grote velden, lopen kans op teken, en daardoor op de ziekte van Lyme. In dit artikel vertellen we je meer over teken, over een tekenbeet herkennen en hoe je het best kan handelen als je er een ontdekt.

Teken zijn kleine parasieten van een paar millimeter groot, die vooral tussen maart en november voorkomen. Ze hebben nog het meest weg van kleine spinnetjes. Maar teken bijten zich vast op de huid en zuigen zich vervolgens vol bloed. In tegenstelling tot muggen, laten teken niet meteen weer los: het duurt ongeveer vijf dagen voor ze vol zitten en pas dan trekken ze hun tanden terug.

Een tekenbeet op zich is vervelend, maar het grote gevaar ligt erin dat teken de ziekte van Lyme over kunnen dragen. Een eerste kernmerk is vaak dat er een grote, rode ring of vlek verschijnt op de huid. Maar het komt nog steeds vaak voor dat mensen pas jaren na een tekenbeet ontdekken dat ze de ziekte van Lyme hebben opgelopen. De verschijnselen van de ziekte van Lyme zijn onder andere extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, koorts en zware hoofdpijn.

Tekenbeet bij een kind voorkomen

Net als muggenbulten, wespensteken, brandnetelbultjes en alle andere ongemakken die lekker in korte broek buitenspelen met zich meebrengen, wil je ook tekenbeten natuurlijk het liefst voorkomen. Door rekening te houden met een paar punten kom je al een eind:

  • Draag goed sluitende, lange kleding en een pet.
  • Controleer je hond of kat regelmatig op teken.
  • Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een DEET kledingspray.

Controleer je kind voor de zekerheid altijd op teken wanneer hij/zij heeft gespeeld in een omgeving met veel gras, struiken of bomen. Teken geven de voorkeur aan warme, vochtige plekjes: controleer dus zeker oksels, knieholtes en liezen extra.

Teken verwijderen

Toch een tekenbeet ontdekt? Dit is wat je kan doen:

  • Gebruik vooraf geen alcohol, jodium, olie of andere middelen om de teek te verdoven.
  • Pak de teek met een puntige pincet of speciale tekenpincet zo dicht mogelijk bij de huid beet.
  • Trek de teek voorzicht, met een licht draaiende beweging uit de huid.
  • Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium.

Handel zo snel mogelijk: hoe korter de teek op de huid heeft gezeten, hoe kleiner de kans op besmetting. Noteer na het verwijderen van de teek de datum waarop je kind is gebeten in je agenda en houd het wondje goed in de gaten. Mocht je het later toch niet vertrouwen, dan kan je bij de arts aangeven hoeveel tijd er is verstreken sinds de beet.

Mocht je inderdaad een rode vlek zien verschijnen op de huid, ga dan direct naar een arts. Dit moet altijd worden behandeld met antibiotica.

Meer informatie

In de film ‘Een teek? Pak ‘m beet!’ laat het RIVM zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe je jezelf (en/of je kind) kan controleren op teken en hoe je een teek moet verwijderen.

Kijk voor meer symptomen en behandeling bij de ziekte van Lyme op de website van Sportzorg.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.