Sluiten

Talent of mindset, waar kom je verder mee?

Artikel

Publicatiedatum 14 april 2016

Sommige kinderen worden ermee geboren: ‘talent voor sport’. Vaak zie je dat zij beschikken over bijvoorbeeld een uitstekende oog- handcoördinatie, ruim spelinzicht of dat ze heel hard kunnen rennen, slaan of gooien. Deze kinderen hebben aan complimenten vaak geen gebrek, om de haverklap horen ze hoe goed ze zijn.

Toch zie je in de praktijk dat juist bij deze kinderen de prestaties stagneren. Ze durven geen uitdagingen meer aan te gaan, omdat ze bang zijn om fouten te maken. Juist hun (aangeboren) talent staat ze dan in de weg, ze hebben immers niet geleerd echt ergens voor te ‘knokken’ en teleurstelling ligt om de hoek. Hierdoor blijven ze veilig in hun comfortzone en vinden het soms lastig zichzelf blijvend te motiveren. Tegelijkertijd zie je soms dat juist de niet-natuurtalenten wel blijven groeien. Hoe kan dit? Het antwoord is: de juiste mindset!

Talent en soorten mindset

Niet alleen talent is een sleutel tot succes, het hebben van de juiste mindset (denkwijze) is minstens zo belangrijk. De Amerikaanse psychologe Carol Dweck ontdekte na jarenlang onderzoek dat er twee soorten mindsets te onderscheiden zijn: de statische (fixed) mindset en de op groei gerichte (growth) mindset.

  1. Mensen met een statische mindset hebben de overtuiging dat vaardigheden en intelligentie aangeboren zijn en daarom vastliggen.
  2. Mensen met een groei mindset geloven dat vaardigheden en intelligentie zich kunnen ontwikkelen en dat basiskwaliteiten groeien door hard te werken, trainen en door te zetten.

Een voorbeeld van een topsporter met een op groei gerichte mindset is Michael Jordan. Jordan is in de loop van zijn carrière niet altijd een winnaar geweest. Zo is hij meerdere malen afgewezen, heeft hij meer dan 9000 shots gemist en meer dan 300 wedstrijden verloren, maar juist dit falen was voor hem een drijfveer om nóg harder te trainen en beter te worden. Uiteindelijk werd Jordan één van ’s werelds grootste basketbalspelers ooit!

Kinderen met een talent voor sport hoeven niet te excelleren in sport. Het zijn juist de kinderen met de groei mindset, kinderen die zich niet uit het veld laten slaan, kinderen die hard werken, veel fouten maken en daarvan leren, trainen en beter willen worden die uiteindelijk de top weten te bereiken.

Anders complimenteren

Met de juiste groei mindset motiveer je jouw kind om zich te ontwikkelen. Belangrijk hierbij is om je kind complimenten te geven op het proces en minder op het resultaat. Prijs doorzettingsvermogen en focus op de inspanning. Maak je kind duidelijk dat het niet gaat om het resultaat of om de snelste of beste te zijn, maar richt je complimenten op hard werken en oefenen.

  1. In plaats van ‘je hebt gescoord en ik ben trots op je’, kun je zeggen ‘wat heb je vandaag je best gedaan’ of ‘het is te zien dat je hard hebt getraind’.
  2. Laat aan je kind zien dat je gelooft in zijn of haar groeimogelijkheden en laat het kind zijn eigen groei ervaren, zeg bijvoorbeeld: ‘zie je hoe je vooruit bent gegaan door extra hard te oefenen?’.
  3. Leer je kind bovendien dat het fouten mag maken en help je kind hiervan een leermoment te maken. Bespreek bijvoorbeeld samen wat je kind de volgende keer anders zou kunnen doen.
  4. Laat zien dat je zelf ook weleens fouten maakt en bespreek hoe je daar dan mee omgaat. Pas als je fouten maakt, kan je leren! Kortom, complimenteren op het proces verbetert de mindset van je kind, waardoor hij of zij écht kan groeien!

Lees meer

  • Mariëlle en Sonja hebben samen Buro Bloei opgericht, een praktijk voor kinderen op het gebied van gedrag, leren, sociaal-emotionele ontwikkeling, of hun opvoeding. Binnen hun praktijk nemen sport en bewegen een belangrijke plek in. Buro Bloei schreef eerder onder andere over je kind prikkel-proof maken en de sportieve opvoeding: van wie is dat een taak?
  • Boek Carol S. Dweck, Mindset, de weg naar een succesvol leven, Uitgeverij SWP, ISBN 978 90 8850 205 7.

Foto: Chiara Abbate

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.