Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

14 sep
Symposium Samenwerken aan een veilig sport- en schoolklimaat

Evenement

Werk je in het onderwijs, ben je vrijwilliger of werk je in de sport of ben je bijvoorbeeld wijkagent en vind je dat je sociale veiligheid voor jongeren het best kunt creëren door samen te werken met de ander?

Op donderdag 14 september 2017 organiseren het lectoraat Sportpedagogiek en de projectgroep Sociale Veiligheid met partners NOC*NSF, Deltion, Landstede, de Nationale Politie, Stichting School en Veiligheid, Gemeente Arnhem en Sportservice Overijssel en Zwolle gezamenlijk een symposium over het thema ‘Samenwerken aan een veilig sport- en schoolklimaat’.

Een veilig sport- en schoolklimaat

Na het incident met assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 kwam het thema ‘veilig sportklimaat’ landelijk hoog op de agenda te staan en ook de laatste tijd kun je haast geen krant openslaan zonder iets te lezen over de schandalen rondom seksueel misbruik in de sport. Ook op scholen is het thema ‘veilig schoolklimaat’ een hot item: van cyberpesten tot polarisering.

Vaak worden oplossingen voor grensoverschrijdend gedrag in de eigen omgeving gezocht. Maar door samen te werken met andere organisaties die met jongeren werken, kennis met elkaar te delen en allianties te sluiten kunnen problemen veel efficiënter aangepakt worden.

Het is daarom belangrijk dat onderwijsinstellingen, sportverenigingen, beleidsmakers en bijvoorbeeld politieagenten in Nederland elkaar vinden om gezamenlijk sociale veiligheid voor jongeren te creëren. Op deze manier kunnen instellingen hun veiligheidsbeleid en de preventiemaatregelen verder ontwikkelen en implementeren én samenwerken aan een veilig sport- en schoolklimaat.

Bekijk het programma en informatie over alle interdisciplinaire workshops

Op 14 september staat dit thema dan ook centraal op een symposium op Windesheim. Marijn de Vries, journaliste en voormalig profwielrenster, zal haar inzichten met het publiek delen en deelnemers kunnen interdisciplinaire workshops volgen op het vlak van:

  • creëren van sociale veiligheid samen met anderen op het sportveld, op school en in de wijk
  • bewustwording van (eigen) grensoverschrijdend gedrag
  • organiseren van samenwerking sport-politie-school rondom sociale veiligheid
  • ervaringen van slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in de sport en op school
  • effectieve aanpak informatie-uitwisseling en samenwerking sport-school-politie-andere ketenpartners

Marijn de Vries

Marijn de Vries is een Nederlandse journaliste en voormalig profwielrenster. De Vries sloot haar carrière in 2015 af en was daarnaast tot december 2010 redacteur bij het sportprogramma Holland Sport en schreef columns en artikelen voor Wieler Revue en HP/De Tijd. Sinds augustus 2013 heeft De Vries een column in het dagblad Trouw, als opvolgster van Mart Smeets. Ook schrijft ze columns voor De Stentor en Cycling.be. Samen met Nynke de Jong schreef ze het boek Vrouw & Fiets, handboek voor de fietsende vrouw. Op 28 november 2016 vertelde De Vries in haar column in Trouw openhartig over haar eigen ervaringen met ongewenst (seksueel) gedrag en intimidatie binnen de wielersport.

Voor wie?

Het symposium is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die met (groepen) jongeren te maken hebben, zoals in het onderwijs, op het sportveld of in de wijk als docent, trainer of bijvoorbeeld wijkagent.

Tijd en locatie

Het symposium Samenwerken aan een veilig sport- en schoolklimaat vindt plaats op donderdag 14 september 2017 van 15.00 tot 20.00 uur op Windesheim, Campus 2-6 Zwolle.

Kosten

De kosten voor het symposium bedragen € 60,- (inclusief twee workshops, keynote, warme maaltijd en borrel).

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Birgit Pfeifer via e-mailadres B.Pfeifer@windesheim.nl of Lucienne van der Velde (aanmelden) via e-mailadres LW.van.der.Velde@windesheim.nl.

Aanmelden

Meld je aan!

Datum

14 september 2017

Locatie

Campus Windesheim, Zwolle

E-mailadres

B.Pfeifer@windesheim.nl

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.