Sluiten

Subsidie Erasmus+ Sport: ga de Europese uitdaging aan

Artikel

Publicatiedatum 8 maart 2019

Ben jij klaar om Europees te gaan? De Europese Unie ondersteunt grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de sport, dit jaar met 48 miljoen via Erasmus+ Sport. Nederlandse organisaties doen daar nog maar mondjesmaat aan mee. Maar dat kan anders…

In het Europese programma Erasmus+ (2014-2020) staan de subsidiekansen beschreven voor o.a. sport- en beweegprojecten in Europa. Subsidies zijn mogelijk voor Europese samenwerkingsprojecten en non-profit sportevenementen.

Non-profit en publieke organisaties kunnen subsidie aanvragen voor een project of partner zijn in een project. Voorbeelden zijn sportbonden, sportclubs, jongerenorganisaties, breedtesportorganisaties of organisaties die actief zijn in de promotie van sport en bewegen.

Gedetailleerde instructies voor het indienen van aanvragen staan in de Erasmus+-programmagids (link onderaan dit artikel). Van belang hierbij is dat de uiterste inzenddatum voor subsidieaanvragen in het kader van het Erasmus+ Sport programma voor 2019 is gesteld op 4 april 2019 om 12.00 uur.

Deadline 2019: 4 april om 12.00 uur

Feiten en cijfers Erasmus+ Sport 2019

 • voor 2019 is 48,6 miljoen euro subsidie beschikbaar
 • er zijn drie categorieën projecten. Deze hebben eigen kaders en voorwaarden.
  • large scale collaboration projects
  • small scale collaboration projects
  • not for profit sport events
Drie types projecten Erasmus+ Sport 2019 uitgelicht

 

 

 

 

 

 

Check voor de precieze regels altijd de Erasmus+ programmagids.

Thema's en prioriteiten

logo Erasmus+De Europese Unie ondersteunt alleen projecten die nauw aansluiten bij de vastgestelde thema’s en prioriteiten voor het sportprogramma:

 • integriteit in sport (good governance, veiligheid van minderjarigen, anti-corruptie en matchfixing, anti-doping)
 • economische dimensie van sport (innovatie in de sport, sport en digitale markt)
 • maatschappij en sport (inclusie, coaches, leren in en door sport, gezondheid, sportdiplomatie, sport en media, sport en milieu/omgeving)

Europa vindt het erg belangrijk dat er in de Europese projecten ook effect is op lokaal niveau: betrek daarom ook lokale en regionale organisaties (grass root sports).

Hoe begin je?

 • Investeer tijd voor het aanmaken van een unieke participant identificatie code (PIC van 9 cijfers): zonder dat kun je niet deelnemen aan een project. Begin daar dus mee, via deze link.
 • Lees de frequently asked questions: dat wordt vaak overgeslagen, maar is informatief en helpt voorkomen dat je fouten maakt in het proces.
 • Ga je zelf een projectaanvraag doen? Neem dan ruim de tijd voor ontwerp en review.
 • Test je projectaanvraag bij iemand buiten het partnership: heeft het focus, is het consistent in doelen, methode, activiteiten en budget, is de budgetaanvraag in proportie, zijn alle bijlagen volgens het boekje?
 • Wacht niet tot de deadline met het indienen van je projectaanvraag, want als er technisch iets niet goed gaat, is je kans definitief voorbij na 4 april 2019 12.00 uur.
 • Wie nog niet is begonnen met de uitwerking van een voorstel, kan mogelijk beter zijn pijlen richten op 2020 en goed voorbereid een projectaanvraag indienen.
 • Meld je in elk geval elk jaar voor Sport Info Day in Brussel aan om je netwerk en je kennis te vergroten.

  Sport Info Day
  500 Europese belangstellenden kwamen in februari naar SportInfoDay 2019 in Brussel.

Partners vinden

Heb je zelf geen Europese partners, meld je dan aan in de partnerdatabase voor Erasmus+ projecten: daar kun je vinden en gevonden worden.

Meer weten?

 • Klaar om je in de programmagids van Erasmus+ 2019 vast te bijten na lezing van dit artikel en het bekijken van het filmpje? Hier is deze te vinden.
 • Nuttige presentaties door de Europese Commissie tijdens de Europese Sport Info Day op 5 februari.
 • Presentaties gehouden op een inspiratiebijeenkomst van Kenniscentrum Sport en VWS over Erasmus+ zijn te vinden op de download-pagina van het betreffende event.

Kenniscentrum Sport kan in algemene termen advies geven, kan benaderd worden als projectpartner en kan doorverwijzen naar gespecialiseerde adviesbureaus of mogelijke projectpartners. Neem hiervoor contact op met Peter Barendse of Jacqueline Kronenburg.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.