Stoppen met roken ook op sportclubs | Alles over sport

Stoppen met roken ook op sportclubs

Artikel

geplaatst op: 11 oktober 2016

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Samen stoppen met roken vergroot de kans om het vol te houden met een factor vijf. Ook de sportvereniging kan de mensen die willen stoppen helpen. Want eigenlijk gaat roken en sporten helemaal niet samen. Grijp dus de nationale aandacht aan om ook uw sportterrein vrij te maken voor een rookvrije generatie. Daarnaast kunt u het de stoppers nog gemakkelijker maken, door het terrein rookvrij te maken, zodat zij niet worden verleid om weer te starten met roken. 

Het sinds enkele jaren succesvolle initiatief Stoptober helpt rokers om te stoppen met roken. Vanaf 1 oktober worden 28 dagen lang ruim vijftigduizend deelnemers ondersteund bij hun poging de ongezonde gewoonte op te geven. Naast Stoptober zijn er ook speciale initiatieven voor sportclubs om rookvrij te stimuleren, speciaal gericht op de jeugd.

Hartgezonde jeugd en de Rookvrije Generatie

De Hartstichting zet zich in voor een hartgezonde toekomst voor alle kinderen. Zij steunen activiteiten en middelen die ervoor zorgen dat kinderen opgroeien in een gezonde omgeving. Kinderen die gezond eten, veel bewegen en niet roken, hebben later minder kans op hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl is bij jongeren echter nog lang niet altijd vanzelfsprekend in Nederland. Elke dag raken ongeveer 100 kinderen in ons land verslaafd aan roken. Dat zijn er 37.000 per jaar. Jaarlijks sterven 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken en een aantal duizend door meeroken. Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten. Het is de grootste risicofactor. De Hartstichting zet zich daarom actief in voor de Rookvrije Generatie. Samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds is de Hartstichting initiatiefnemer van ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Denk aan schoolpleinen, speeltuinen, maar zeker ook de sportclubs. 

Roken en sporten

Drie kwart van de jeugd is lid van een sportvereniging, een plek waar nog altijd veel gerookt wordt. Voor kinderen is het moeilijk om roken te weerstaan als zij anderen zien roken. Zeker als dat iemand is tegen wie zij opkijken, zoals sporters of de trainer. Sporten is gezond, roken past daar niet bij.

gezonde jeugdWordt er op uw sportvereniging buiten nog gerookt? Geef kinderen het goede voorbeeld en zet stappen om uw club rookvrij te maken. Om het onderwerp binnen het bestuur aan de orde te stellen is er een gratis toolkit beschikbaar. Deze toolkit bevat onder andere een stappenplan, flyer en downloads van alle rookvrij-sporten-materialen. Met deze toolkit voert u rookvrij sporten stapsgewijs in op uw vereniging.

Voor de eerste 100 sportverenigingen die starten en direct op weg gaan naar een Rookvrij Sportterrein is er een mooi fanpakket. In het Fanpakket Rookvrij Sporten zitten onder andere:

  • Rookvrij trainingshesjes, sjaaltjes en een spandoek
  • Rookvrij bordjes 
  • Stappenplan met checklist en een argumentenkaart
  • Ballonnen, stickers, flyers en posters
  • Toolkit Rookvrij Sporten: alle Rookvrij materialen en voorbeeldteksten op USB-stick.

Ervaringen sportclubs

Sportverenigingen nemen een belangrijke plaats in in het leven van opgroeiende kinderen. Daardoor hebben deze clubs een voorbeeldfunctie. Veel clubs zien de voordelen van rookvrij sporten. Een aantal clubs heeft ook al stappen gezet op weg naar een rookvrij sportterrein. De ervaringen met rookvrije sportverenigingen zijn heel positief. 

Voetbalvereniging RCL in Leiderdorp is één van die voorlopers. De vereniging besloot eind 2015 om stapsgewijs een rookvrij sportterrein in te voeren. Voorzitter Kees van der Burg: “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen. Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers.” Ook vader Robert, wiens drie zonen voetballen bij RCL is trots op zijn club. “We weten allemaal dat kinderen niet gaan roken omdat ze het lekker vinden. Ze willen meedoen of stoer zijn. De vraag is hoe we dat eindelijk eens gaan stoppen. RCL is één van de eerste voetbalverenigingen in Nederland met een rookvrije ambitie. Daar ben ik heel trots op. Het bestuur van RCL durft haar nek uit te steken, en we gaan het als eerste voetbalvereniging van Nederland gewoon doen!”

Auteurs:

Bewaren:

Bewaren

Gerelateerde artikelen

Anderen bekeken ook