Sluiten

Stimuleren van bewegen: focus op sterke punten van een kind

Artikel

Publicatiedatum 23 maart 2016

Kinderen wijzen op wat ze niet goed doen, lijkt in ons bloed te zitten. Maar helpt dit kinderen? Thuis hoort een kind van zijn ouders wat het allemaal niet mag doen. Op school wordt getoetst zodat de aandacht gericht kan worden op waar het kind niet goed in is. Het is nogal wat om met al deze negatieve aandacht je sterk te ontwikkelen.

Natuurlijk wordt er thuis en op school ook aandacht gegeven aan waar een kind goed in is, maar we zouden het eens moeten afvinken. Zou positieve of negatieve feedback winnen?

Bij de kinderfysiotherapeut komen kinderen met een vraag over de motoriek. Vaak zijn er vaardigheden die het kind minder goed kan. Er wordt dan geoefend zodat het kind mee kan doen met leeftijdsgenootjes. Het is goed om kinderen te leren, dat oefenen helpt om ergens beter in te worden.

Ontwijken van minder sterke punten

Niets is menselijker om dingen waar je minder goed in bent, te ontwijken. Tijdens de motorische ontwikkeling zorgt het ontwijken van vaardigheden voor een steeds grotere afstand ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Bij de kinderfysiotherapie wordt niet geoefend tot ze een vaardigheid (boven)gemiddeld kunnen. Dat zou niet zinvol zijn, want iedereen weet dat je zwakke punt nooit je sterkste punt wordt en dat je beter kunt inzetten op het omgaan met je zwakke en sterke punten. Dus omgaan met hoe je bent.

Willen we kinderen gelukkig maken en de ontwikkeling optimaal stimuleren, dan moeten we inzetten op dingen waar ze goed in zijn. Ze zijn dan enthousiast en gemotiveerd om iets vaker te doen. Dit zijn de vaardigheden waar ze heel veel beter in kunnen worden, omdat het oefenen vanzelf gaat als hiervoor de mogelijkheden worden geboden.

Bewegen moet leuk zijn

Als kinderfysiotherapeut helpen wij geen kinderen om van een gemiddelde vaardigheid tot een heel goede vaardigheid te komen. We geven de kinderen wel mee dat het goed is, zoals ze zijn. Bewegen moet leuk zijn, dan wordt je gelukkig en blij, dan ga je vaker bewegen en word je goed in dat wat bij je past.

Tips om bewegen te stimuleren

  • Stimuleer eigen ideeën, maak dit mogelijk
  • Vraag wat het kind leuk vindt
  • Geef het goede voorbeeld, laat zien dat bewegen leuk is
  • Oefen met kinderen wat nodig is, stimuleer wat kinderen leuk vinden

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.