Sluiten

Steeds meer mensen willen graag individueel sporten

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 1 februari 2018

Steeds meer mensen sporten liever individueel. Zowel fitness, als hardlopen, fietsen en wandelen hebben in de afgelopen vijftien jaar veel nieuwe deelnemers gekregen. Tegelijkertijd daalde de populariteit van zwemmen, zaalsporten en veldsporten.

Cijfers van individuele sporten

Het Mulier Instituut bracht in 2017 de ontwikkelingen van de sportdeelname naar sporttakken in kaart. Van de 12- tot 80-jarige Nederlanders doet 23% wekelijks aan fitness/aerobics en doet 20% aan inspannings- en duursporten zoals hardlopen, wielrennen en wandelen.

Lees ook: De Sport Toekomst Verkenning zet kansen en uitdagingen van de sport op een rij

Cijfers van groepssporten

Zwemmen en zaalsporten nemen sterk in populariteit af, tot respectievelijk 4% en 7% van de bevolking. Vooral door de afnemende belangstelling voor tennis is voor veldsporten een afname te zien tot 13% van de bevolking.

Lees ook: Nieuwe trends in sportparticipatie, flexibel, ongebonden en in de openbare ruimte

Wat vraagt dit van sportaanbieders en gemeenten?

Er is een duidelijke verschuiving zichtbaar naar inspannende sporten die mensen op een moment naar keuze kunnen beoefenen. Deze veranderingen aan de vraagzijde van de sportmarkt, maken aanpassingen aan de aanbodszijde noodzakelijk. Het vraagt ook van gemeenten dat zij investeren in sportaccommodaties en mogelijkheden voor sportief gebruik van de openbare ruimte.

Toolkit: precies weten welke trends uw sportbeleid beïnvloeden? Raadpleeg de Trendspotter Sport & Bewegen

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.