Stappen tellen: hoe doen we dit best?
Tijdens wandelen of hardlopen met een doel, wil je kunnen meten of dit doel is bereikt. Het tellen van ieder gezette stap is een handig meetinstrument. Maar niets zo vervelend als tijdens het sporten elke beweging zelf bij te moeten houden. Om het ons gemakkelijk te maken zijn er verschillende stappenteller apps, activity trackers en stappen-telprogramma’s.
Welk instrument kunnen wij nou het beste gebruiken, in welke situatie? Het Vlaamse Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) heeft verschillende methoden getest zoals ze nu beschikbaar zijn. Vigez geeft de voor- en nadelen van elk instrument. Je komt bovendien te weten of het instrument wetenschappelijk getest en goedgekeurd is.
De stappenteller app
Bekijk het Vigez-document ‘Stappen tellen, hoe doen we dat het best?’
In elke smartphone zit een bewegingsdetector die jouw bewegingen registreert. De stappenteller app voegt daar een algoritme aan toe, dat jouw bewegingen vertaalt in stappen, afstand en calorieverbruik. De techniek in je smartphone is zo een mooi hulpmiddel om je gezondheid te stimuleren. Het meest accuraat zijn apps die het aantal stappen niet bepalen op basis van beweging en versnelling, maar op basis van de GPS functionaliteit. Wil je echter geen stap missen en zeker weten dat je beweging altijd bijgehouden wordt? Dan past een goede stappenteller of activity tracker beter bij je, aldus Vigez.
De nieuwste gezondheidsapp op je smartphone? Of beter een activity tracker rond je pols? Of is een klassieke stappenteller toch meer te vertrouwen?
Activity trackers
De betrouwbaarheid van de meeste activity trackers is voldoende. Het verschil zit hem in de aanwezigheid van een display. Bij trackers met een display kun je voortdurend jouw aantal stappen volgen, zonder dat je eerst een app moet openen. Dat draagt positief bij aan volhouden en motivatie.
Stappentellers
Stappentellers zijn uiteindelijk de meest accurate en nauwkeurige toestellen voor het meten van stappen, blijkt uit het overzicht van Vigez. Ze zijn echter minder accuraat voor het bepalen van de exact gelopen afstand (dat is immers afhankelijk van de grootte van elke genomen stap) en voor het bepalen van de verbruikte calorieën.
Bron: Vigez
Praat mee
Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?
Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.