Sluiten

Sportpsycholoog Anoek: ‘Sport gaat om plezier en leren van leeftijdsgenoten’

Artikel

Publicatiedatum 11 juni 2014

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen aan sport doen. Vijf van de redenen zijn:

  • Plezier
  • Nieuwe dingen leren en bestaande vaardigheden verbeteren
  • Bewegen, fit zijn
  • Uitdaging en spanning van sportdeelname en competitie
  • Het onderdeel zijn van een team en samen zijn met vrienden

Waarom is sport goed voor kinderen?

Behalve dat sport goed voor de gezondheid is, is sport een uitermate geschikte omgeving voor zelfontdekking. Sport is een terrein waar kinderen op een veilige manier vaardigheden kunnen leren, toepassen en oefenen. Wat mooi is, is dat kinderen in sport vaardigheden leren die ze ook kunnen toepassen op school en andersom. Vaardigheden kunnen getest en ontwikkeld worden. Er kunnen risico’s genomen worden en van fouten kan geleerd worden.

Er zijn veel verschillende vaardigheden die kinderen leren tijdens het sporten. Voorbeelden hiervan zijn leren omgaan met en blijven doorgaan bij tegenslagen, initiatief en verantwoordelijkheid nemen, omgaan met feedback, leren regels en grenzen te volgen en waarderen, omgaan met emoties en gevoelens van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfwaardering ontwikkelen.

De oorzaak van negatieve sportervaringen bij kinderen ligt eigenlijk altijd bij de volwassen (coaches, trainers, ouders). In eerste instantie willen kinderen namelijk gewoon lekker sporten, met vrienden zijn en zichzelf verbeteren.

Waarom hoort plezier centraal te staan?

Plezier is de belangrijkste reden dat een kind (en veel volwassenen) aan sport doet. Wanneer kinderen stoppen met sport komt dit vaak vanwege een gebrek aan plezier. Een enthousiaste en betrokken omgeving leidt tot meer plezier. Tevens leidt ervaren zelfverbetering tot meer plezier.

Het plezier in sport op jonge leeftijd hangt samen met de ondersteuning en goedkeuring van volwassen, zoals ouders en coaches. Op latere leeftijd wordt de mate van plezier ook beïnvloed door leeftijdsgenoten. Het is daarnaast belangrijk dat een kind sport in een competitie die past bij zijn niveau. Als een kind het gevoel heeft dat hij zich constant kan verbeteren, zal hij veel meer plezier in zijn sport hebben.

Wat leren kinderen van leeftijdsgenoten?

Vriendschappen spelen ook een rol in de mate van plezier in sport. Het maken van vrienden en samen zijn met vrienden is één van de redenen dat kinderen aan sport doen. Iedereen heeft de behoefte om ergens bij te horen, om onderdeel te zijn van een groep. Jongeren hebben dit gevoel heel sterk en deelname aan sport kan voldoen aan deze behoefte.

Vrienden kunnen elkaars zelfvertrouwen vergroten door elkaar te stimuleren en aan te moedigen. Dit doen ze door te praten en elkaar moed in te spreken (zeggen dat je een goede sporter bent, en dat het de volgende wedstrijd wel goed komt). Goede vriendschappen in de sport zorgen ervoor dat een kind langer aan sport blijft deelnemen, positieve sportervaringen heeft en het verhoogt de eigenwaarde en het plezier.

Foto: MicahTaylor

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.