Alles over sport logo

Sportpsycholoog Anoek over karakter in de sport

Wat is het verschil tussen John McEnroe en Rafael Nadal? Zijn de talenten in de B- en A-teams van de voetbalopleidingen ook degenen die later de sterren worden? Wat maakt Cristiano Ronaldo zo goed? Wat hebben Nadal, Ronaldo, Tiger Woods, Ireen Wüst gemeen? Ze werken allemaal keihard voor hun succes!

Karakter

Karakter houdt in dat je in het diepste van jezelf de kracht kunt vinden om door te gaan, zelfs wanneer dingen tegenzitten. Dus dat je altijd blijft doorgaan. Het zorgt ervoor dat je aan de top blijft.

In een eerdere blog heb ik het gehad over groeimindset en een fixed mindset. Sporters met karakter bezitten een groeimindset. Ze willen zichzelf altijd verbeteren en steeds blijven leren. Dit is wat sport uiteindelijk ook zo leuk maakt. Micheal Jordan was vroeger niet zo goed als hij uiteindelijk is geworden. De reden waarom hij zo goed is geworden is omdat hij altijd is blijven werken voor zijn succes. Ditzelfde geldt voor Cristiano Ronaldo. Het is ze niet allemaal komen aanwaaien.

Talentje

Als een jonge sporter als talent wordt aangemerkt, kan het zomaar zo zijn dat hij/zij denkt dat ie wel goed genoeg is. Dat hij/zij het ‘in zich’ heeft. Dit betekent dat je een sporter vastzet in een fixed mindset.

Er bestaat niks voor niks de quote: ‘Hard work beats talent, when talent doesn’t work hard’. Alleen het gevaar van deze quote is wel weer dat je een sporter een label geeft.

Het laat echter wel zien dat het belangrijk om te werken voor de dingen die je wilt bereiken. Aangemerkt worden als een ‘talent’ is dus een soort van een vloek. Deze sporters kunnen blijven hangen in een fixed mindset en daardoor niet goed omgaan met tegenslag. Ireen Wüst heeft ook tegenslagen gehad (zoals overtraining), maar doordat ze er altijd voor is blijven gaan, is ze succesvol geworden met top op heden het jaar 2014 als hoogtepunt.

Dus dit betekent…

Ga zowel bij jezelf als anderen op zoek naar de groeimindset. Blijf altijd leren en stimuleer dit ook bij anderen. Ga voor bijvoorbeeld je kinderen op zoek naar een sportomgeving waar een groeimindset gestimuleerd wordt.

Bedenk hoe jij omgaat met tegenslagen. Gooi je het bijltje erbij neer of kun je de kracht vinden om door te gaan? Ben je daarbij eerlijk naar jezelf en kun je zien wat je kan verbeteren?

Dus je bent echt niet zo slecht in de sport als je zelf dacht. Je hebt er nog alleen niet hard genoeg voor gewerkt/getraind.

Bronnen

  1. Dweck, C. S. (2006). Mindset. How you can fulfil your potential. Robinson, London

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Kinderen
public
opinie
talentontwikkeling