Sluiten

Sportieve opvoeding: taak van gemeente of ouders?

Artikel

Publicatiedatum 11 november 2015

Vorige week zaterdag stond er een bericht in het Parool dat twee sportclubs in Amsterdam Noord hun velden beschikbaar stellen voor kinderen die vanwege een ongezonde levensstijl overgewicht hebben en waarbij sporten niet vanzelfsprekend is. De gemeente Amsterdam steunt dit initiatief en hoopt op deze manier meer kinderen te stimuleren te gaan sporten.

Een veel gehoorde reactie op dergelijke berichten is waarom dit niet een taak is van de ouders zelf, zij zijn toch verantwoordelijk voor een gezonde opvoeding? Waarom zou de gemeente hier aandacht aan moeten besteden?

Plezier in sport

Wij werken bij Buro Bloei onder andere samen in een gemeentelijk project voor jongeren met overgewicht. We hebben de afgelopen jaren veel kinderen gezien die niet sporten of zelfs nooit hadden gesport. Deze kinderen hebben enorm veel baat gehad bij het project waarbij ze in aanraking kwamen met verschillende sporten. Bij veel van hen kwam het plezier in sporten terug en werd er en basis gelegd voor het continueren van bewegen in het dagelijkse leven.

De ouders van deze kinderen waren zeker zelf ook verantwoordelijk, maar hadden soms de middelen of de energie niet om hun kinderen actief te stimuleren. Onderzoek laat zien dat in buurten waar sprake is van veel armoede (zoals in de buurt waar de sportclubs uit het nieuwsbericht staan) ouders vaak niet bij machte zijn hun kinderen dit te bieden.

Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat ze overbelast zijn, teveel zorgen hebben of te weinig geld bezitten om de contributie te betalen voor een sportclub.

Sportieve opvoeding

Omdat uiteindelijk ook de gehele maatschappij baat heeft bij een gezonde bevolking (denk aan minder kosten voor de gezondheidszorg, minder arbeidsongeschiktheid) hebben gemeenten een taak om kinderen te stimuleren meer te bewegen.

Uiteraard is het hierbij van belang dat ouders ook betrokken worden, zij zijn namelijk een belangrijke motiverende factor voor hun kinderen. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een sportieve opvoeding dus!

Om die gezamenlijke verantwoordelijkheid te onderstrepen zouden de sportclubs de velden niet alleen beschikbaar moeten stellen voor de jeugd, maar ook voor de ouders. Wellicht zijn er dan nog grotere stappen te maken richting een gezonder leefpatroon voor gezinnen die dat nodig hebben!

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.