Sluiten

Sporters met meer excentrische kracht veranderen sneller van richting

Artikel

Publicatiedatum 22 oktober 2018

Geplaatst op 22 oktober 2018

Sporters die tijdens een wedstrijd veel van richting moeten veranderen, zoals de meeste teamsporters, lijken baat te hebben bij veel excentrische spierkracht. Sporters met veel excentrische spierkracht kunnen namelijk sneller wenden en keren.

In teamsporten is het van belang dat sporters snel van richting kunnen veranderen. Het lijkt voor de hand te liggen dat een goede spierfunctie een belangrijke rol speelt in de snelheid waarmee een sporter dit kan. Toch laat onderzoek naar deze relatie tegenstrijdige resultaten zien. Een groep Duitse en Tunesische onderzoekers laat nu aan de hand van een literatuurstudie zien dat de excentrische spierkracht een belangrijke rol lijkt te spelen in de snelheid waarmee een sporter van richting kan veranderen.

Excentrische spierkracht

Afremmen en versnellen zijn belangrijk bij het veranderen van richting. Bij het afremmen is de kracht belangrijk die een spier kan leveren terwijl deze spier langer wordt, ook wel de excentrische spierkracht genoemd. Door de excentrische aanspanning remt de spier de beweging af. Bij het versnellen speelt juist de concentrische spierkracht een belangrijke rol. Dit is de kracht die geleverd wordt wanneer een spier verkort.

Hoe meer kracht, hoe sneller

De onderzoekers laten zien dat hoe meer excentrische kracht een sporter kan leveren, hoe sneller hij van richting kan veranderen. Wellicht dat teamsporters die veel en snel moeten wenden en keren baat kunnen hebben bij een trainingsprogramma met extra aandacht voor excentrische spieraanspanning. Er zijn echter ook andere zaken die een rol spelen bij het snel van richting kunnen veranderen, zoals een goede techniek en snel kunnen reageren.

Chaabene H, Prieske O, Negra Y, Granacher U (2018) Change of Direction Speed: Toward a Strength Training Approach with Accentuated Eccentric Muscle Actions. Sports Med, 48:1773-1779
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.