Sluiten

Sporten en bewegen kent geen grenzen - internationale subsidies

Artikel

Publicatiedatum 12 januari 2016

Er bestaan diverse internationale subsidiemogelijkheden voor sporten en bewegen. Je kunt ze vinden binnen het Europese programma Erasmus+ (2014-2020). Maar er bestaan ook in andere programma’s mogelijkheden voor subsidies in de sport, zoals het Derde gezondheidsprogramma (2014-2020), Horizon 2020 en het Programma Europa voor de burger.

Het programma Erasmus+ gaat over allerlei gebieden zoals onderwijs en jeugd maar (sinds 2014) is dit programma ook een middel om de sport te steunen. Dit programma loopt tot en met 2020. 

Doelen

De (internationale) doelen van het Erasmus+ programma zijn:

 • het tackelen van potentiële gevaren aan de integriteit van sport, zoals doping, matchfixing, geweld maar ook intolerantie en discriminatie
 • het promoten en creëren van ‘good governance’ in de sport en duale carrières voor sporters;
 • het promoten van activiteiten voor vrijwilligers in de sport, leidend tot maatschappelijke betrokkenheid, gelijke kansen en het bewustzijn voor het belang van gezondheidsverbeterende fysieke activiteiten.

Wat staat er in het Europese programma Erasmus+ (2014-2020)?

In het Europese programma Erasmus+ (2014-2020) staan de kansen voor sport- en beweegprojecten in Europa. Subsidies zijn mogelijk voor Europese samenwerking, projecten die bijdragen aan de Europese Week voor Sport (EWoS) en non-profit sportevenementen.

Wie kunnen er aanvragen doen?

Non-profit en publieke organisaties kunnen subsidie aanvragen voor een project of partner zijn in een project. Voorbeelden zijn sportbonden, sportclubs, jongerenorganisaties, of organisaties die actief zijn in de promotie van sport en bewegen en andere breedtesportorganisatie.

Wat zijn de instructies?

Voor gedetailleerde instructies over de indiening van aanvragen kun je kijken bij de Erasmus+-programmagids.

Op zoek naar partners?

Dat treft. Er bestaat een geweldige database met organisaties in Europa die naar partners zoeken.

Nederlandse voorbeelden

Drie voorbeelden van Nederlandse organisaties die betrokken zijn bij het Erasmus+ programma:

 1. De Hogeschool van Amsterdam
 2. De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB)
 3. Het Tafisa-project

Andere EU-programma's

Naast Erasmus+ bestaan er nog andere EU-programma’s. Voorbeelden zijn:

 • Het Derde EU-gezondheidsprogramma (2014-2020): 
  Dit Derde EU-gezondheidsprogramma is het belangrijkste instrument van de Europese Commissie voor de uitvoering van de gezondheidsstrategie van de EU. Het programma wordt uitgevoerd met behulp van een jaarlijks werkprogramma, met prioriteiten en criteria voor de financiering van acties. De totale begroting van het programma bedraagt 449,4 miljoen euro.
 • Horizon 2020:
  Horizon 2020 is een onderzoeksprogramma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Horizon 2020 loopt sinds 1 januari 2014 en is de opvolger van het Zevende Kaderprogramma (KP7). Horizon 2020 krijgt een totaalbudget van ongeveer €80 miljard voor de periode 2014-2020.
 • Europa voor de burger-programma:
  Dit programma Europa voor de burger is een initiatief waarmee de EU burgers actief wil maken voor de Europese samenleving. Burgers die actief bezig zijn met de Europese integratie zorgen ervoor dat meer kennis is van, en meer begrip voor de samenwerking van de Europese landen.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.