Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Sportdeelname meten? Gebruik bestaande methoden

Tools en instrumenten

Geplaatst op 19 december 2015

Voor het meten van sportdeelname kun je verschillende methoden gebruiken. Wil je resultaten vergelijken, dan is het handig als iedereen hetzelfde systeem hanteert.

Onder meer de overheid en sportbonden volgen de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO). De werkwijze is de meest gebruikte voor sportdeelname onderzoek in Nederland. De basis vormen vragen over hoe vaak iemand een aantal sporten heeft beoefend in een bepaalde periode.

Een deel van de vragen uit de Richtlijn Sportonderzoek komt overeen met vragen uit de Vrije Tijds Omnibus van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daardoor komen de gegevens van het SCP overeen met die van het Mulier Instituut, dat het Nationaal Sport Onderzoek voor zijn rekening neemt.

Om bewegen in kaart te brengen is de SQUASH-vragenlijst meer geschikt. De lijst is opgesteld door het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Sport en bewegen komen aan de orde, maar ook bijvoorbeeld huishoudelijke werkzaamheden en woon-werkverkeer. Met deze vragenlijst is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) te bepalen. Deze geeft aan of een individu wel of niet aan de beweegnorm voldoet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt deze vragenlijst voor de Gezondheidsenquête. Ook GGD’s werken met deze vragenlijst. Er is een variant voor volwassenen en een voor jeugd ontwikkeld.

 

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.