Sluiten

Sportblessures

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 30 december 2015

Wat is het blessurerisico tijdens het sporten? Hoeveel blessures ontstaan tijdens het sporten? En welk deel daarvan moet in het ziekenhuis behandeld worden? Bekijk hier bij welke sporten de meeste blessures voorkomen.

In 2013 ontstonden er iedere 1.000 uur dat er gesport werd twee sportblessures. Van alle geblesseerde sporters is bijna twee derde (61%) man. Het blessurerisico, gemeten in het aantal blessures per 1.000 uur sport, is voor sporters tussen de 15 en 39 jaar groter dan voor andere leeftijdsgroepen. Mannen tussen de 30 en 34 jaar lopen het meeste risico op een sportblessure.

Blessures naar type sport

Hardlopen, volleybal, veldvoetbal en vechtsporten zijn sporten met een relatief groot risico op blessures. Iedere 1.000 uur dat deze sporten beoefend werden ontstonden 5,3 hardloopblessures, 5,1 volleybalblessures en 4,3 veldvoetbalblessures en vechtsportblessures. Van het totaal aantal sportblessures betreft het grootste deel knieblessures (21%), gevolgd door enkelblessures (15%).

 

Meeste sportblessures bij jongeren en mannen

In 2016 werd de spoedeisende hulp afdeling (SEH) ongeveer 121.000 keer bezocht vanwege een sportblessure, 76.800 door mannen en 44.300 door vrouwen (9,1 per 1.000 mannen en 5,2 per 1.000 vrouwen). Personen in de leeftijdsgroep van 10-24 jaar bezoeken het vaakst de SEH-afdeling in verband met een sportblessure. Bij bijna twee derde van alle mensen die de SEH-afdeling bezoeken vanwege een sportblessure gaat het om een man. Een verklaring voor het verhoogde risico onder jongeren en mannen is een verschil in voorkeur van sporttak tussen diverse leeftijdsgroepen en tussen mannen en vrouwen.

Lees meer over sportblessures:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.