Sluiten

Sportactiviteiten in sloppenwijken van Rio

Blog

Publicatiedatum 16 augustus 2016

Alle aandacht gaat uit naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maar wie sporten er een paar straten verderop in de favela’s, sloppenwijken, van Rio? Liza Neto Gomes de Almeida, vrijwilliger in Rio de Janeiro, vertelt in dit beeldverhaal hoe kinderen in de sloppenwijken door middel van sport een veiligere omgeving krijgen en een beter toekomstperspectief.

Rio de Janeiro, de cidade maravilhosa (vertaald: fantastische stad), kent enorme tegenstellingen die deze liefkozende naam alleszins tegenspreken. Op een steenworp afstand van de nieuwe Olympische stadions steken de favela’s, de sloppenwijken, als hardnekkige puisten boven het centrum van Copacobana uit. Rio kent ruim 1000 favela’s, waar meer dan 3 miljoen mensen wonen. Deze wijken bestaan uit vaak illegale huisjes die bewoners zelf bouwen op de vele steile hellingen in de stad. Ze hebben daarmee het mooiste uitzicht van de stad, maar hun wereld staat ver af van hetgeen ze op uitkijken. Sommige favela’s kennen redelijke basisvoorzieningen en in andere wijken leven mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Kinderen groeien op in een onhygiënische omgeving waar honger, drugsgebruik, geweld en misbruik aan de orde van de dag zijn. Dit schrijnende beeld verandert stap voor stap met de komst van hulporganisaties als REMER.

Hulporganisaties in Rio gebruiken sport

Te midden van de onrust in de sloppenwijken organiseerde hulporganisatie REMER de FavelaGames. Kinderen uit vier verschillende favela’s namen het tegen elkaar op in drie Olympische sporten: voetbal, tafeltennis en atletiek. De Nederlandse oprichter van REMER, Robert Smits, is ruim 30 jaar werkzaam in de sloppenwijken van Rio. Sport neemt binnen zijn organisatie een prominente plek in. Kinderen sporten in de sportclubs van REMER, krijgen bijlessen en maatschappelijk werkers stimuleren ze om naar school te (blijven) gaan. De sportclubs werken eveneens als bindmiddel. De sporthal waar de FavelaGames plaatsvond, dient zowel als feestlocatie en uitvaartcentrum als ontmoetingsplaats voor buurtbewoners om te kijken naar sport.

Kinderen spelen in bergen afval

Kinderen in een sloppenwijk zitten op een oude auto
(Foto: Liza Neto Gomes de Almeida)

Langs de straten in de favela’s in de broeiende zon liggen bergen afval en kapotte voertuigen. De kinderen groeien op te midden van deze rotzooi en hebben, ondanks dat ze in Rio wonen, de zee en het Christus beeld meestal nog nooit gezien.

Een zandveld creatief omgetoverd tot atletiekbaan

Kinderen in een sloppenwijk doen een hardloopwedstrijd
(Foto: Liza Neto Gomes de Almeida)

Het voetbalveld werd tijdens de FavelaGames in een mum van tijd met linten en pionnen omgebouwd tot atletiekbaan. Hoewel voor alle kinderen sportschoenen beschikbaar waren, liet een enkeling ze liever liggen. ‘Normaal gesproken rennen ze ook op blote voeten, dat gaat het snelst’, legt de trainer uit.

Tafeltennis wint aan populariteit

Kinderen spelen tafeltennis in een sloppenwijk
(Foto: Liza Neto Gomes de Almeida)

Net als in de rest van Brazilië is voetbal de populairste sport in de favela’s. Met de FavelaGames zijn nieuwe sporten in de wijken geïntroduceerd, om zo een grotere groep kinderen aan te spreken en meer alternatieve activiteiten te bieden. Tafeltennis heeft snel aan populariteit gewonnen. De tafels worden dagelijks druk bezocht, zowel door spelers als publiek.

Sportcoaches bevorderen ook sociale ontwikkeling

Kinderen in een sloppenwijk spelen tafeltennis en krijgen uitleg
(Foto: Liza Neto Gomes de Almeida)

REMER werkt met lokale sportcoaches, die vaak zelf in de favela’s opgroeiden of er nog steeds wonen. Zij kennen de buurt en de kinderen het beste en stimuleren niet alleen de sportieve, maar ook de sociale ontwikkeling. En als er een wedstrijd gespeeld moet worden, zijn ze minstens even fanatiek als de kinderen zelf!

Kinderen trainen in sporthal

Kinderen uit een sloppenwijk trainen in sporthal
(Foto: Liza Neto Gomes de Almeida)

Voorafgaand aan de FavelaGames waren in de deelnemende wijken dagelijks sporttrainingen van REMER, waar de kinderen met veel plezier aan meededen. Tijdens de training is o.a. aandacht voor samenwerking, sportiviteit en discipline. Veel kinderen houden namelijk lastig hun aandacht vast en reageren snel agressief naar teamgenootjes toe. Wat dat betreft is er ook na de FavelaGames met de sportlessen nog veel te winnen!

Kinderen voelen zich aangetrokken tot Capoeira

Kinderen kijken naar demonstratie Capoeira in een sloppenwijk
(Foto: Liza Neto Gomes de Almeida)

Behalve wedstrijden waren er tijdens de FavelaGames ook demonstraties te zien van o.a. hip-hop en capoeira. Capoeira wordt overal in Brazilië uitgevoerd en is zowel spectaculair als geweldloos; een mooi voorbeeld voor de kinderen in de favela’s.

Deelnemers zingen Braziliaans volkslied mee

Kinderen in een sloppenwijk in sporttenue
(Foto: Liza Neto Gomes de Almeida)

De FavelaGames werden feestelijk geopend met het Braziliaanse volkslied dat uit volle borst mee werd gezongen. Vol trots werden de kinderen aan het eind van de dag gehuldigd in hun gloednieuwe sportshirts.

Kinderen leren om naar school te (blijven) gaan

Kinderen in sloppenwijk krijgen suikerspin
(Foto: Liza Neto Gomes de Almeida)

In Antares, waar de FavelaGames werden georganiseerd, is de hele buurt uitgerukt om er een fantastisch feest van te maken. Buurtbewoners hebben eettentjes rondom het sportterrein opgezet en geholpen bij het opbouwen en schoonmaken. Ouders zijn dankbaar voor de activiteiten van REMER, omdat deze hun kinderen uit de drugswereld en van de straat houden en de kans op eventuele tienerzwangerschappen verkleint.

Herhalen van zetten

Als de internationale pers, toeristen en atleten straks vertrokken zijn gaat het werk van REMER onverminderd door. Met de kracht van sport, spel en educatie zetten zij zich iedere dag in binnen een land dat hen op zoveel manieren tegenwerkt. Dat de kinderen met de FavelaGames een onvergetelijke dag hebben gehad is gelukkig wel een garantie; dagen na het toernooi lopen ze nog altijd met hun shirt aan en medailles om de nek!

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.