Sluiten

Sport voor kinderen: lessen voor het leven

Artikel

Publicatiedatum 13 maart 2015

Sportcoaches kunnen kinderen veel meer leren dan alleen het spel. We lezen (en zeggen) niet voor niets vaak dat een kind tijdens het sporten belangrijke levenslessen kan leren. Maar dat gebeurt niet zomaar.

Dat je kind twee uur per week rondrent op het voetbalveld of in de basketbalzaal, betekent niet automatisch dat het ook de sociale lessen leert die sport kan bieden. Dit gebeurt alleen als de coach zich hier actief voor inzet.

Dat kan door elke maand een thema centraal te stellen en hier voorafgaande aan de training over te praten. Door deze besproken waarde of kwaliteit ook tijdens de training terug te laten komen. Door te vragen wat het voor de kinderen betekent, wat zij er (tijdens het sporten) aan hebben, hoe zij het toepassen. Waarom het belangrijk is.

Maar het kan natuurlijk niet blijven bij praten, we moeten ook doen.

Want hoe vaak we kinderen ook vertellen dat winnen niet belangrijk is, om hun tegenspelers te behandelen zoals zij zelf behandeld zouden willen worden, om trots te zijn op hun prestaties: uiteindelijk zullen we al deze ideeën op het veld, tijdens de training of wedstrijd door moeten voeren.

Sport is voor kinderen misschien wel de leukste manier om te leren wat verantwoordelijkheid inhoudt. Om zelfvertrouwen en weerbarstigheid op te bouwen. Trots te zijn op hun prestaties, maar tegelijkertijd bescheiden. Om leiding te leren geven en daarbij onbaatzuchtig te zijn. Om een werk- en leermentaliteit aan te leren, waar ze de rest van hun leven baat bij zullen hebben.

We kunnen er allemaal een rol in hebben, dat kinderen deze dingen leren. Als ouders, door uit te leggen waarom ze niet zomaar een wedstrijd kunnen missen. Als coaches, door ze te leren om te gaan met verlies. Als gymleraar, door ze dingen te leren waarvan ze niet dachten dat ze het konden.

Als we hier allemaal ons best voor doen, helpen we kinderen niet alleen ontwikkelen, maar vergroten we uiteindelijk het plezier in het sporten. En dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste.

Lees meer

Bron

Lees hier het volledige artikel uit de Huffington Post over de betekenis die sporten voor kinderen kan hebben.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.