Sluiten

Sport lijdt nauwelijks onder crisis

Artikel

Publicatiedatum 11 december 2015

Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Niemand leek er in de periode tussen 2010 en 2015 aan te ontkomen. Toch bleef de geldstroom naar de sport grotendeels in stand. Nederlanders beknibbelden er niet massaal op en gemeentelijke subsidies bleven vaak op peil. Het gros van de gemeenten gaf in 2015 aan in de komende collegeperiode wel op sport te bezuinigen. De zwembaden en de fitnesscentra hebben het wel al zwaarder gekregen.

Sport staat laag op de lijstjes met zaken waarop Nederlanders bezuinigen. Slechts 7 procent van de bevolking gaf bij onderzoek van het Mulier Instituut aan dat tijdens de crisis tussen 2010 en 2015 minder is uitgegeven aan bewegen. Er ging wat minder geld naar materiaal en naar hapjes en drankjes in de kantine. Ook keek deze groep kritischer naar de aanschaf van losse kaartjes voor onder meer zwembaden en ijsbanen. De situatie daar is niet zo vrolijk volgens de ING Budget Barometer.

Bewust bezuinigen

Van alle sporters zou negen procent bewust hebben bezuinigd op zijn hobby. Van de mensen met een inkomen beneden modaal heeft zeventien procent dat gedaan, stelt ING. In gezinnen die van de bijstand moeten leven is geen geld voor sport, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetonderzoek (Nibud). Deze groep komt toch al tekort. Van de Nederlanders die twee keer modaal verdienen hield zes procent de hand vaker op de knip. 

Wie betaalt daarvan de rekening? De fitnesscentra hebben het moeilijk, stelt onder meer de RabobankKlanten eisen steeds meer waar voor hun geld. Goedkopere ketens als marktleider Basic-Fit varen daar wel bij. Veel kleinere zaken zijn er de laatste jaren mee opgehouden. Zwembaden verkochten minder losse kaartjes. Dat brengt deze voorzieningen in het nauw.

Zwembadbranche is kwetsbaar

De zwembadsector is kwetsbaar, simpelweg omdat een zwembad exploiteren veel geld kost. Sluiting komt soms nabij, zeker als een gemeente na een herindeling meer dan één bad moet betalen.
Dicht bij huis een baantje trekken is er in veel plaatsen niet meer bij. 
Zwemmers komen in het nauw, maar de meeste gemeenten ontzien de sport enigszins. Wel luidt de overtuiging dat de prijs de komende jaren stijgt voor negentig procent van de sportersZij moeten een groter gedeelte van de kosten betalen. De huur van de accommodaties gaat omhoog, of clubs moeten meer werkzaamheden voor hun rekening nemen. Veel verenigingen ontkomen niet aan het verhogen van de contributie. De vraag is dan of de leden nog willen betalen. De minst fanatieke beoefenaren vallen waarschijnlijk als eersten af. Maar uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat de financiën lang niet altijd de belangrijkste reden vormen om ermee op te houden. Dat is wel het geval bij negentien procent van de mensen onder 50 jaar en elf procent van de ouderen.

Actueel

Zie voor een recenter onderzoek naar sport- en beweegbeleid bij gemeenten waarin ook het sportbudget aan bod komt het artikel Sport- en beweegbeleid breder dan sport alleen van het Mulier Instituut.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.