Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Sport lijdt nauwelijks onder crisis

Artikel

Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Niemand leek er de afgelopen jaren aan te ontkomen. Maar de geldstroom naar de sport bleef grotendeels in stand. Nederlanders beknibbelden er niet massaal op en gemeentelijke subsidies bleven vaak op peil. Het gros van de gemeenten geeft aan dat in de komende collegeperiode wel te doen. De zwembaden en de fitnesscentra hebben het wel al zwaarder gekregen.

Sport staat laag op de lijstjes met zaken waarop Nederlanders bezuinigen. Slechts 7 procent van de bevolking gaf bij onderzoek van het Mulier Instituut aan dat tijdens de crisis minder is uitgegeven aan bewegen. Er ging wat minder geld naar materiaal en naar hapjes en drankjes in de kantine. Ook keek deze groep kritischer naar de aanschaf van losse kaartjes voor onder meer zwembaden en ijsbanen. De situatie is niet zo vrolijk volgens de ING Budget Barometer.

Van alle sporters zou 9 procent bewust hebben bezuinigd op zijn hobby. Van de mensen met een inkomen beneden modaal heeft 17 procent dat gedaan, stelt ING. In gezinnen die van de bijstand moeten leven is geen geld voor sport, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetonderzoek (Nibud). Deze groep komt toch al tekort. Van de Nederlanders die twee keer modaal verdienen, hield 6 procent de hand vaker op de knip. Wie betaalt de rekening? De fitnesscentra hebben het moeilijk, stelt onder meer de RabobankKlanten eisen steeds meer waar voor hun geld. Goedkopere ketens als marktleider Basic-Fit varen daar wel bij. Veel kleinere zaken zijn er de laatste jaren mee opgehouden. Zwembaden verkochten minder losse kaartjes. Dat brengt deze voorzieningen in het nauw.

De sector is kwetsbaar, simpelweg omdat een zwembad exploiteren veel geld kost. Sluiting komt soms nabij, zeker als een gemeente na een herindeling meer dan één bad moet betalen.
Dicht bij huis een baantje trekken is er in veel plaatsen niet meer bij. 
Zwemmers komen in het nauw, maar de meeste gemeenten ontzien de sport enigszins. Wel luidt de overtuiging dat de prijs de komende jaren stijgt voor negentig procent van de sportersZij moeten een groter gedeelte van de kosten betalen. De huur van de accommodaties gaat omhoog, of clubs moeten meer werkzaamheden voor hun rekening nemen. Veel verenigingen ontkomen niet aan het verhogen van de contributie. De vraag is dan of de leden nog willen betalen. De minst fanatieke beoefenaren vallen waarschijnlijk als eersten af. Maar uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat de financiën lang niet altijd de belangrijkste reden vormen om ermee op te houden. Dat is wel het geval bij 19 procent van de mensen onder 50 jaar en 11 procent van de ouderen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.