Sluiten

Sport kiezen na peutersport: welke sport vanaf welke leeftijd?

Artikel

Publicatiedatum 12 november 2014

Sport kiezen na peutersport. Hoe kun je dat op een goede manier doen? Kinderen van 2 – 4 jaar kunnen hun energie kwijt in peutersport of –gym. Voor veel kinderen komt daarna eerst het halen van het A en B zwemdiploma, voor ze verder gaan met een ‘echte’ sport.

Sport kiezen

Maar welke sporten zijn geschikt voor welke leeftijd? Een sport kiezen blijft een lastig verhaal, maar dit deel is gelukkig simpel. Met een enkele uitzondering, kan op 5-jarige leeftijd met de meeste sporten worden gestart.

Vechtsporten

Al vanaf 5 jaar kunnen kinderen beginnen met vechtsport. De lessen voor jonge kinderen zijn aangepast op wat zij kunnen begrijpen en wat voor de kleintjes veilig is. Veel ouders kiezen voor judo, maar er zijn nog vele andere vechtsporten die geschikt zijn voor kinderen, zoals karate of aikido.

Waar de keuze uiteindelijk op valt, is natuurlijk afhankelijk van jouw kind. Een sport kiezen gaat vaak niet over één nacht ijs.

Balsporten

Bijna elke vereniging kent een apart programma voor de allerkleinsten. De jongste teams spelen vaak nog geen wedstrijdjes of spelen alleen binnen de eigen vereniging. Voor voetbal geldt dat kinderen vanaf 6 of 7 jaar ook competities tegen andere clubs spelen.

Op veel basisscholen wordt BeeBall, de voorloper van honkbal, gespeeld. Op een vereniging kunnen kinderen vanaf 8 jaar beginnen. Sommige verenigingen bieden voor meisjes softbal in plaats van honkbal, maar dit is niet overal het geval. Informeer hiernaar bij de vereniging bij jou in de buurt. Tot 8 wordt ook op verenigingen BeeBall gespeeld.

Ondanks dat het geen zachtaardige sport is, is rugby geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

De KNLTB biedt het Tenniskids programma aan, waar kinderen vanaf 4 jaar aan mee kunnen doen. Voor deze jongste groep (4 t/m 6 jaar) is er Tenniskids Blauw. Kinderen t/m 7 kunnen mee doen aan Tenniskids Rood, daarna volgen Oranje en Groen. In elke fases zijn de materialen en baangroottes afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

Een aantal verenigingen in Nederland biedt tafeltennis aan voor kinderen vanaf 5 jaar. Er worden met name oog-hand coördinatie spelletjes gedaan en de slagtechniek wordt op een speelse manier geoefend. De oefeningen zijn gebaseerd op Table Stars, een programma van de NTTB. Dit programma is ook geschikt als opstap naar andere racketsporten zoals tennis, badminton en squash.

Watersporten

Voor alle watersporten geldt dat je kind minimaal in het bezit moet zijn van een A en soms ook B diploma. Veel surf- en zeilscholen hanteren een minimumleeftijd van 8 jaar. Voor roeien ligt de minimumleeftijdsgrens hoger, namelijk op 10 jaar.

Overig

Atletiek is er al voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ze doen dan nog niet mee aan wedstrijden. Pas vanaf 6 jaar maken kinderen kennis met de eerste echte atletiek onderdelen en kunnen zij meedoen aan competities.

Paardrijles is met name onder de meisjes nog altijd erg populair. Omdat veiligheid en het opvolgen van instructies bij deze sport erg belangrijk zijn, is de minimumleeftijd 6 jaar. Sommige maneges hanteren 8 jaar. Over de vraag of paardrijden slecht is voor de heupen van kinderen onder de 7 jaar, is nog steeds veel discussie.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.