Alles over sport logo

Sport- en beweeginterventies tijdens de coronacrisis

Stel: je wilt wel sporten en bewegen, maar je mogelijkheden om dat buiten de deur te doen zijn beperkt. Of je kunt alleen in een kleine groep samenkomen. Hoe kun je dan toch aan de slag gaan? Veel programma’s – interventies – om bewegen te stimuleren hebben tijdens de corona-crisis creatieve aanpassingen gedaan om je daarbij te helpen. In dit artikel lees je hoe erkende interventies voor jeugd én volwassenen dat gedaan hebben.

Programma’s voor jeugd

Volgens de beweegrichtlijnen voor kinderen heeft ieder kind tussen de 4 en 18 jaar elke dag minimaal 60 minuten aan beweging nodig. Voor de jongste doelgroep, kinderen van 0-4 jaar, is er nog geen richtlijn. Maar we weten dat veel bewegen ook voor hen goed is. Sommige kinderen bewegen niet voldoende en / of niet gevarieerd genoeg. Om alle kinderen te stimuleren voldoende en goed te bewegen, bestaan er verschillende interventies. Een deel van deze interventies biedt ook online en via apps lessen aan. Ook worden meer tips (voor ouders) en spelletjes voor thuis gedeeld. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van hoe interventies dit hebben gedaan.

nijntje Beweegdiploma

Nijntje Beweegposter

Via de website deelt nijntje Beweegdiploma van de KNGU nijntjes Beweegtips voor thuis. Al eens gedacht aan heuvelrollen vanaf een matras, of ballenwerpen naar bekertjes? De tips zijn ingedeeld op dreumes, peuter en kleuter. Doe de opdrachten die horen bij je naam met ‘nijntjes beweegABC’. Download de gratis poster voor kinderen van 2-5 jaar om uit te printen.

Sportbouwer

In de Sportbouwer app vind je instructievideo’s waarmee je kinderen 20 sportvaardigheden kunt aanleren. De app wordt nu gratis aangeboden. Kinderen kunnen zelf met het programma aan de gang, maar je kunt als docent ook een groep aanmaken om hen nog beter te begeleiden. Sportbouwer richt zich op kinderen van 6 tot 12 jaar met een motorische ontwikkelingsachterstand. Met specifieke aandacht voor kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD), een coördinatie- ontwikkelingsstoornis.

Skills4life (Riskcare)

RiskCare Preventie, eigenaar van de interventie Skills4life, is in maart begonnen met een serie Thuisbewegingsonderwijs via het Facebookkanaal en de website. Ouders en professionals kunnen dagelijks 1-2 video’s bekijken voor kinderen van 3 t/m 12 jaar om thuis te werken aan hun motorische ontwikkeling. Voor ouders is het belangrijk dat ze hun kinderen goede breed motorische oefeningen kunnen aanbieden. Oefeningen die ook nog eens leuk zijn om te doen en haalbaar voor meerdere leeftijden.

WoWijs

Door sport, voedingslessen en coaching stimuleert WoWijs kinderen van 6-14 jaar zelf een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Er zijn ook nieuwe online Zoom lessen, die goed zijn ontvangen.

Beweeg Wijs

Beweeg Wijs heeft iedere week een nieuw filmpje om thuis te bewegen. De Beweeg Wijs methodiek heeft als doel meer structuur en sociale veiligheid rondom het spelen op het schoolplein: zowel opvang als school. Er is een programma voor 0- tot 4-jarigen en voor 4- tot 12-jarigen. Hier vind je het overzicht met alle filmpjes.

Programma’s voor volwassenen en ouderen

Volgens de beweegrichtlijnen moeten volwassenen en ouderen 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Voor de laatste groep worden ook balansoefeningen aangeraden. Om volwassenen en ouderen te stimuleren voldoende te bewegen zijn diverse erkende interventies ontwikkeld. Er zijn diverse online omgevormde interventies zoals Golden Sports. Er zijn ook interventies zoals de BeweegkuurGLI die hun ’train-de-trainer’ nu anders aanbieden.

Golden Sports

Het programma Golden Sports is erop gericht om senioren meer te laten bewegen in hun eigen buurt. Er zijn nu ook speciale online trainingen.

BeweegkuurGLI

Huis voor Beweging heeft de starttraining van de BeweegKuurGLI online gegeven (voor Leefstijl Coach, Fysio en Diëtist) en deze is ook zeer succesvol! Een drie uur durende online training met activerende werkvormen en kennisoverdracht over de inhoud van de BeweegKuur. Mensen beoordeelden de kwaliteit als erg goed. Nu staat de starttraining open voor iedereen die wil starten met de GLI en worden er ongeveer 3 per week gegeven.

Andere interventies

Andere interventies waren al ingericht op thuis en op maat bewegen. Het Otago oefenprogramma en Actief Plus zijn hier voorbeelden van.

Het Otago oefenprogramma is voor zelfstandig wonende 65-plussers met verhoogd valrisico. Deze interventie bestaat uit een set van spierkracht- en evenwichtsoefeningen en een wandelprogramma dat ouderen zelfstandig thuis uitvoeren. De oefeningen worden individueel voorgeschreven door een getrainde OTAGO instructeur. De instructeur begeleidt, coacht en monitort door middel van huisbezoeken en telefonisch contact.

De interventie Actief Plus is een advies-op-maat programma voor vijftigplussers om het beweeggedrag te bevorderen en te behouden. De deelnemers ontvangen – op basis van door hen persoonlijk ingevulde vragenlijsten – schriftelijk of online advies-op-maat waarmee zij bewust worden gemaakt van hun eigen beweeggedrag. En waarmee ze aan de hand van hun persoonlijke karakteristieken en behoeften, gemotiveerd worden om meer te gaan en te blijven bewegen.

Voer je zelf sinds de coronatijd ook een erkende interventie uit op een alternatieve manier, zoals online? Laat het ons weten via sportenbewegen@kenniscentrumsportenbewegen.nl dan nemen wij het op in onze communicatie.

Kijk voor de meest recente Nederlandse aanpak van het coronavirus en veelgestelde vragen op de website van het de Rijksoverheid.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
In de wijk
Jongeren, Kinderen, Ouderen, Volwassenen
praktijkvoorbeeld
beleidsontwikkelingen, in beweging brengen