Sluiten

Sport- en beweegaanbod

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 23 december 2015

Zijn er genoeg mogelijkheden om te sporten in de buurt? Wat vindt Nederland daarvan? Zijn er voldoende accommodaties? Kun je kiezen uit voldoende verschillende sporten? En biedt de openbare ruimte voldoende mogelijkheden om zelf in actie te komen, bijvoorbeeld lopend of met de fiets? Zie hoe blij de bevolking van Nederland is met de voorzieningen.

Merendeel is tevreden met sport- en beweegaanbod in de buurt

In 2014 was 86% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder (zeer) tevreden met de mogelijkheden om te sporten en te bewegen in hun directe woonomgeving. Mannen en vrouwen zijn even tevreden met het aanbod. Tevredenheid over sport en beweegmogelijkheden in de buurt lijkt iets toe te nemen met de leeftijd, maar de verschillen tussen de groepen zijn klein. Deze uitkomst is een gemiddelde score van de waardering over drie aspecten:

  1. aanwezigheid van voldoende sportaccommodaties in de omgeving
  2. voldoende keus uit verschillende sporten in de buurt en
  3. voldoende fiets- en wandelpaden of andere openbare plekken om te bewegen.

Bron: SCP/CBS, VTO 2014

Geen verschil in tevredenheid over aanbod tussen opleidingsniveaus of het hebben van een chronische aandoening of beperking

In 2014 waren in Nederland laagopgeleiden even tevreden als middelbaar opgeleiden en hoogopgeleiden met de sport en beweegmogelijkheden in de buurt. Ook waren mensen met een chronische aandoening en/of lichamelijke beperking (motorisch, auditief, visueel) nagenoeg even tevreden met de sport- en beweegmogelijkheden in de buurt als mensen zonder een aandoening of beperking. 

Bron: SCP/CBS, VTO 2014

Bron: SCP/CBS, VTO 2014

 

Meer informatie

  • Het VTO-onderzoek wordt in 2018 opnieuw uitgevoerd, de resultaten worden in 2019 verwacht.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.