Sluiten

Sport Data Valley draagt bij aan onze maatschappij

Interview

Publicatiedatum 14 december 2015
Profielfoto Arnout Brombacher
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Vraag Aarnout Brombacher – lid van het Topteam Sport – naar de Sport Data Valley en hij klaroent: “Een omgeving waarbinnen alle sportgerelateerde data worden verzameld, verwerkt, geanalyseerd en beschikbaar gesteld. Het is de backbone op het gebied van sportonderzoek en sportdata in Nederland. Maar dan moeten we als Nederland wel de handschoen oppakken.”

Wat is het van belang van de Sport Data Valley?

“Een land als Nederland kent op het gebied van volksgezondheid enorme uitdagingen. Denk aan onze chronisch zieken of het feit dat met we met z’n allen steeds ouder worden en we ons vragen stellen over onze kwaliteit van leven. Hoe kunnen we dat allemaal verbeteren? Als je daar onderzoek naar zou willen doen via patiënten dan is dat uit privacyoverwegingen vrijwel onmogelijk. Neem alleen maar de moeizame totstandkoming van het patiëntendossier… Maar kijk je dan naar sporters – zowel top- als breedtesporters – dan zijn dat vaak mensen die in hun enthousiasme om beter, sneller of gezonder te worden bereid zijn om ook heel persoonlijke data te delen.

Omdat ze er zelf beter van worden en de community; de Nederlanders samenleving. Ik zie in de Sport Data Valley de manier om voor onze gezondheid en voor sportend Nederland een excellente basis te vormen met data waar we met z’n allen nog jarenlang – letterlijk – veel lol aan kunnen hebben.”

Heeft u een voorbeeld paraat van hoe eenvoudig je data kunt verzamelen bij sporters?

Marathonlopers starten bij de marathon Eindhoven
(Foto: Kenniscentrum Sport)

“De marathon van Eindhoven. Van dat evenement zijn we met de TU al jarenlang partner. Per editie vergaren we allerlei data van de deelnemers. Inmiddels zitten we op een participatiegraad van tussen de 40 en 45 procent. Moet je eens op straat doen. Klamp je een meneer of mevrouw aan met de vraag of je zijn of haar gezondheidsdata mag hebben dan is in 99 van de 100 gevallen het antwoord ‘neen’. Plus het risico dat je een draai om je oren krijgt. Maar bij die sporters is dat dus geen enkel probleem. Bizar toch? Het trieste is wel dat er met de data die we uit de marathon krijgen niet gehaald wordt wat erin zit. En dat geldt voor heel veel projecten. We doen er niets mee.”

Hoe komt dat?

“Iedereen zit op een eilandje en doet zijn eigen ding. Alleen al het transporteren van sportdata vanuit de TU Delft naar de TU Eindhoven en andersom komt in de praktijk nog niet voor. Ik denk dat de Sport Data Valley op nationaal niveau een ongelooflijk mooie kans kan bieden.”

‘Big data’ zijn hot…

Vrouw die hardloopt en allemaal tekstballonnen met nullen en enen als verwijzing naar het vergaren van data
(Foto: Kenniscentrum Sport)

“Daar wil ik wel iets over zeggen. Niet eens als lid van het Topteam Sport maar meer als hoogleraar op dit vakgebied. Ik houd me al meer dan dertig jaar in het veld bezig met deze materie. Veel mensen realiseren zich niet in wat voor gigantische uitdaging we staan in de westerse wereld en dus ook in Nederland. Toen ik zelf nog promotieonderzoek deed was ik al heel blij als ik 300 datapunten had verzameld. Maar op het ogenblik is er technisch zo veel mogelijk, bijvoorbeeld via goedkope sensoren en smartphones. We kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week activiteiten rondom het welzijn van mensen meten zonder dat ze er ook maar de minste last van hebben. Natuurlijk moeten we heel goed om blijven gaan met privacy maar allerlei data is helemaal gratis en voor niets verkrijgbaar. Zeker bij een enthousiaste groep als sporters. Dan hebben we het misschien niet over de ‘big data’ zoals in Leiden waar onderzoek wordt gedaan naar allerlei verre sterrenstelsels. Maar: hoe gezond is Nederland? De kennisinstellingen maar ook het bedrijfsleven kan geweldig bijdragen aan dit onderzoek. Daar ligt ook de kracht van de Sport Data Valley.”

Wat gebeurt er op dit vlak in de rest van de wereld?

“Niet veel. Begin november 2015 ging er een studiereis vanuit Economische Zaken naar Tokio in Japan.

Zo’n beetje heel sportend Nederland was erbij. Ik ook. Ik raakte in positieve zin onder de indruk van het niveau van de topuniversiteiten daar. Zo kunnen ze bijvoorbeeld alles afmeten aan een en dezelfde tennisser. Fantastisch mooi. Toch denk ik ook: ‘Leuk die ene tennisser maar laten we dit onderzoek eens doen met 10.000 tennissers of meer.’ In principe kunnen we dat ook, maar we doen het nog niet, ook Nederland niet. Alle ingrediënten staan op de keukentafel maar we gebruiken ze niet bij het koken.”

Waarom worden deze data niet op waarde geschat?

“De koppeling data en sport is altijd te smal opgevat. Ik ben onlangs nog op sportcentrum Papendal geweest. Als je ziet wat daar kan gebeuren; dat is meer dan indrukwekkend. Maar praat je over de apparatuur die je nodig hebt om op detailniveau te kunnen meten dan spreek je over tonnen. Die lijn is ingezet en die moet, vind ik, ook worden doorgezet. Maar daarnaast heb je nog een lijn die misschien wat minder zichtbaar is, die van de Runkeepers, de Stravas en andere Low cost sensors. Alleen heeft de wetenschap dat type sportdata eigenlijk nog nooit opgepakt.”

Best gek in een succesvol sportland…

“Ja. Topsport wordt gezien als belangrijk voor zowel de BV Nederland als voor de volksgezondheid. Toen ‘we’ tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi meer wonnen dan iedereen voor mogelijkheid had gehouden, waren we apetrots. Een effect was dat er 10.000 meer mensen gingen schaatsen. Maar daar zijn er nu misschien nog 1000 van over. Dan kun je zeggen dat het succes van Sochi eigenlijk maar heel beperkt heeft bijgedragen aan de actieve volksgezondheid. Maar het heeft Nederland als sportland wel op de kaart gezet. En we kunnen zoveel meer.”

Met bijvoorbeeld de Sport Data Valley bedoelt u waarmee Nederland geschiedenis kan schrijven. Maar wat houdt ons nog tegen?

Illustratie over big data ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Kenniscentrum Sport)

“Er wordt soms best negatief gesproken over big data. Zo van: ‘big brother is watching you’. Aan de ene kant hebben zorginstellingen en het bedrijfsleven de dure plicht om heel ethisch om te gaan met alle data. Aan de andere kant: willen we de uitdaging aangaan om onze volksgezondheid op een verstandige wijze te lijf te gaan dan zullen we alle krachten moeten mobiliseren. Dat kan echt bijdragen aan onze maatschappij. Vitale data delen biedt wetenschappers, onderzoekers en het bedrijfsleven op termijn ongelooflijk grote kansen.”

Zoals?

“In Nederland hebben we heel lang gewerkt met een ‘naar beneden regenmodel’: vanuit de topsport naar de breedtesport en de recreatiesport. Dure, technologische rekensystemen werden dan in een topsportcentrum neergezet. Daarnaast werd er ook steeds meer gebruik gemaakt van veel goedkopere meetsystemen. Zoals bij ons op de atletiekclub in Eindhoven of pak ‘m beet de voetballers van Woensel Vooruit. Wat blijkt: de sensorsystemen en communicatiesystemen via bijvoorbeeld smartphones zijn tegenwoordig zo ongelooflijk krachtig dat er veel mee kan worden gedaan. Ik denk dat het ‘naar-beneden-regen-model’ in de toekomst ook een ‘naar-boven-regenmodel’ kan worden. Uit de breedtesport en vitaliteit kunnen we enorm veel kennis ophalen die ook van belang kan zijn voor de topsport. Maar het omkeren van die lijn hebben we nog niet eerder gedaan. Dat is ook de reden waarom het zo lang duurde voordat het kwartje viel.”

Met dank aan de formatie van het Topteam Sport?

“Nou, een goed idee wordt altijd op meer plaatsen tegelijk geboren. Maar ik denk wel dat het een doorbraakmoment was toen we in Nederland besloten dat er een Topteam Sport moest komen. Een die gestoeld is op twee poten: presteren en vitaliteit met daaronder een centrale Sport Data Valley. Dus niet meer de koppeling vanuit topsport naar breedtesport maar ook van breedtesport naar topsport. Op de lage termijn zit de potentie in vitaal Nederland. Met als bindende factor de sportdata.”

Wat zou in de toekomst het gevolg van olympisch schaatsgoud kunnen zijn in plaats van alleen maar tijdelijk meer leden voor de schaatsbond?

“Als wij de industrie van sportbetrokkenen zo ver kunnen krijgen om Nederland in beweging te krijgen, dus niet alleen de mensen die toch al zijn bekeerd, dan creëren we een ongelooflijke impact. Neem het Start To Run-programma van de Atletiekunie. Dat is echt een fantastisch programma. Maar wat blijkt: het dropouts percentage bedraagt meer dan de helft. Als wij in staat zijn die mensen en het deel dat nog op de bank zit toch te enthousiasmeren dan zouden we echt een verschil maken.”

Met als gevolg dat Nederland ooit net zo’n sportland wordt als pak ‘m beet Australië?

“Toen ik eens in Sydney was, rende ik tijdens mijn rondje door de Botanische tuinen en langs Sydney Opera House. Werd ik ineens ingehaald door een dame van midden zestig. Dus ik dacht: ‘Die ga ik bijhouden’. Dat riep ze ook: ‘Come on, mate, you can do it.’ Nou, dat lukte me voor geen ene meter. Die Aussies rennen bijna allemaal. En dus zie je ook heel veel Australiërs goed presteren in allerlei leeftijdsgroepen. Aan de andere kant: ook Down Under wordt met deze data structureel nog niets gedaan.”

Kortom: Nederland kan echt een voorloper worden in de wereld van de sportdata.

“Wel als we de handschoen oppakken. Daar is het Topteam Sport hard mee bezig. We zijn het net aan het ophalen. Wat is er allemaal aan data? Veel, weten we nu al. Maar de vraag is of dat iedereen ook mee wil doen en bouwsteen wil zijn in dit grotere geheel. Pas dan kunnen we zeggen: we hebben met de Sport Data Valley een mooie start.”

Voorblad plan Kennis- en innovatieagenda sport 2015-2020
(Foto: NOC*NSF)

 

 

 

 

 

 

 

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.