Sluiten

Sport A tot Z: Wielrennen

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

De sport wielrennen kennen we allemaal. Fietsers die met een gigantische snelheid proberen als eerste de finish te bereiken. Maar waarschijnlijk zie je het niet zo snel als een sport voor kinderen. En dat is niet geheel terecht!

Wielrennen voor 0-12 jaar

In het jaar dat je kind 8 jaar wordt, mag het een KNWU-licentie aanvragen waarmee hij/zij wedstrijden mag rijden. Hiernaast moet je kind ook lid zijn van een wielervereniging. Categorie 1 is de begincategorie in het wielrennen.

Wanneer kinderen die wielrennen naar een training gaan, wordt hen niet alleen geleerd om hard te trappen. Techniek is ook een belangrijke factor in het wielrennen. Hoe zit je het beste op je fiets? Moet je doortrappen in de bochten? Waarom kost het minder kracht als ik achter iemand fiets?

Er zijn naast het wielrennen op de weg nog andere disciplines. De bekendste daarvan zijn baanwielrennen, veldrijden en mountainbike.

Snelheid, kracht en uithoudingsvermogen zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij wielrennen.

Tijdsbesteding & Kosten

Buiten de trainingen om kan je natuurlijk ook zelf ook wielrennen. De meeste verenigingen hebben één of twee trainingsmomenten per week. Hoe ouder je kind is, hoe vaker er getraind zal worden voor wedstrijden. Het wielerseizoen op de weg loopt van maart t/m oktober.

Het aanschaffen van een wielrenfiets kan nogal prijzig zijn. Zeker als je niet zeker weet hoelang je kind het vol gaat houden. Voor de kinderen die beginnen met wielrennen, worden er meestal fietsen gekocht tussen de €400 en €1.000. De prijzen van fietsen kunnen oplopen tot €10.000. Een aantal bekende fietsmerken zijn Bianchi, Specialized, Giant, Colnago en Trek. Naast het hebben van een geschikte fiets is ook een helm verplicht. Deze kosten tussen de €20 en €70.

Bekendheid wielrennen

In Nederland is wielrennen onder recreanten de laatste jaren erg populair geworden. Topwielrenster Marianne Vos geeft aan dat ook steeds meer vrouwen ervoor kiezen om te gaan wielrennen. De Tour de France is de belangrijkste wedstrijden voor professionele wielrenners. Dit evenement duurt drie weken, en wordt in juli verreden.

Wielerhelden van ouders: Leontien van Moorsel, Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Erik Dekker, Michael Boogerd
Wielerhelden van kinderen: Bauke Mollema, Marianne Vos, Anna van der Breggen, Tom Dumoulin

Met je kind naar..

De Amstel Gold Race (Valkenburg) is de belangrijkste wedstrijd die in Nederland georganiseerd wordt. Voor de niet professionele renners organiseert de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie in veel plaatsen wedstrijden.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.