Sluiten

Sport A tot Z: Waterpolo

Artikel

Publicatiedatum 8 juni 2014

Je kind heeft de basis zwemdiploma’s behaald en is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wedstrijdzwemmen is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende keuze, maar heb je wel eens gedacht aan waterpolo?

Waterpolo voor 0-12 jaar

Zodra je kind zes jaar oud is, kan het deelnemen aan waterpolowedstrijden waarvoor een startvergunning nodig is. De kinderen van 6 t/m 11 jaar beginnen met een aangepaste vorm van waterpolo, genaamd minipolo. Minipolo kent aangepaste regels om het de kinderen aangenamer te maken en hen enthousiast te maken en houden over deze leuke watersport. Waterpolo is namelijk een hele intensieve en moeilijke sport!

De leeftijdsgroep onder de 9 jaar is F-jeugd, onder de 11 jaar is E-jeugd (zij spelen minipolo), onder de 13 jaar is D-jeugd, onder de 15 jaar is C-jeugd, onder de 17 jaar is B-jeugd en onder de 19 jaar is A-jeugd. Voor de indeling in leeftijdsgroepen geldt de leeftijd die bereikt is op 1 januari tijdens de lopende competitie.

Tijdsbesteding & Kosten

Om te waterpoloën/minipoloën heb je een cap nodig – dat is een soort stevige badmuts – en een waterpolozwembroek/badpak. De bal en de goals etc. worden verzorgd vanuit de verenigingen. Een gemiddeld waterpolobadpak kost ongeveer €55, een cap heb je voor ongeveer €25.

De contributie is erg afhankelijk van het aantal trainingsuren dat gemaakt wordt. Voor jeugdleden bij een kleine vereniging is de contributie ongeveer €200 per jaar, voor een grote vereniging betaal je ongeveer €300 per jaar.

Bekendheid Waterpolo

Waterpolo is in Nederland ondergebracht bij de KNZB. Het is zeker niet de grootste zwemsport. In 2008 werden de Nederlandse vrouwen Olympisch Kampioen. Voor het mannensucces moeten we wat verder terug in de tijd. In 1976 wonnen zij Olympisch brons.

Helden van kinderen: Daniëlle de Bruijn, Mieke Cabout

Met je kind naar...

Er zijn jaarlijks genoeg mogelijkheden om een waterpolo wedstrijd van hoog niveau bij te wonen. Je kunt bijvoorbeeld naar een wedstrijd van het Nederlands team, maar ook wedstrijden in de hoogste klasse in Nederland kunnen erg leuk zijn om naar te kijken.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.