Sluiten

Sport A tot Z: Turnen

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

Vroeg of laat komt ieder kind in aanraking met gymnastiek: of dit nu op school is, via een buurtinitiatief of via een vereniging. Sommige kinderen zullen de sport blijven doen en echt gaan turnen. Het fijne aan gymnastiek is dat kinderen er al heel jong mee kunnen beginnen. De perfecte sport om je kind al van kleins af aan een sportieve leefstijl mee te geven.

Turnen van 0-12 jaar

De Gymnastiekunie heeft speciaal voor kinderen twee turnprogramma’s ontwikkeld: Gymkids en Gymmieturnen.

Gymkids is gericht op kinderen van 2 tot 6 jaar. Een van de doelen van dit programma is om de bewegingsarmoede tegen te gaan.

Gymmieturnen is bedoeld voor kinderen die ouder zijn dan 6 jaar. Dit is een leer- en oefenstof die gericht is op recreatieve gymnasten van 6 t/m 14 jaar.

Coördinatie, lenigheid, motoriek en de beweegstijl zijn de belangrijkste eigenschappen die een kind aanleert bij turnen.

Tijdsbesteding & Kosten

Gymlessen worden in een sportzaal gegeven. De allerkleinsten zullen een keer per week gaan gymmen/turnen. Naarmate je kind ouder wordt of serieuzer wilt gaan turnen, zal er ook vaker worden getraind.

De gemiddelde contributie voor een jeugdlid bij een turnvereniging ligt tussen €100 en de €200. De meeste verenigingen hebben een clubtenue. Deze kun je bestellen vanaf €30.

Bekendheid Turnen

Turnen is een bekende sport. Het begint natuurlijk in de gymzaal met simpele oefeningen. Dit resulteert uiteindelijk in de indrukwekkende oefeningen die we kennen van de Olympische Spelen.

Turnhelden van ouders: Nadia Comăneci, Verona van de Leur
Turnhelden van kinderen: Epke Zonderland, Chantysha Netteb, Yuri van Gelder

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.