Sluiten

Sport A tot Z: Tennis

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

Voor jonge kinderen is een normaal tennisveld te groot. Maar het fijne aan het tennisveld is dat het gemakkelijk in stukken te verdelen is. En dat tennis dus al vanaf jonge leeftijd kan worden gespeeld!

Tennis voor 0-12 jaar

Tenniskids is een programma dat verschillende tennisvormen aanbiedt voor kinderen t/m 12 jaar. Het programma is opgedeeld in vier ‘fasen’: Blauw, Rood, Oranje en Groen.

Bij Tenniskids Blauw (4 t/m 6 jaar) leren kinderen simpele vaardigheden aan de hand van oefeningen. Denk hierbij aan bewegings-, bal- en racketvaardigheden. Er is hier nog geen competitie-element.

Bij Tenniskids Rood (t/m 7 jaar) maken kinderen verder kennis met de tennissport. Ze leren verdere basisvaardigheden aan, maar mogen hier ook met een soort sponsbal en een klein racket op een verkleinde baan spelen. Er wordt nu ook voor het eerst competitie geïntroduceerd.

Wanneer kinderen tussen de 8 en 11 jaar zijn, kunnen ze doorstromen naar Oranje. Het veld wordt vergroot en er worden nieuwe slagen en technieken aangeleerd. Nog steeds is het veld niet zo groot als een regulier veld (kinderen spelen nu op een driekwart baan, een volledige baan die in de lengte tot 18 meter is ingekort), maar het begint op volwassenen tennis te lijken. Ook de wedstrijden worden langer van duur.

Vanaf 10 jaar spelen kinderen met Tenniskids Groen op de hele baan.

Coördinatie, uithoudingsvermogen, motoriek, emotie en balgevoel zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van tennis. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en nemen ook een belangrijkere plaats in. Er wordt nog wel met een aangepaste bal gespeeld.

Tijdsbesteding & Kosten

De gemiddelde contributie van een tennisvereniging voor een kind is ongeveer €75. De prijzen voor tennislessen kunnen nogal uiteenlopen. Wanneer je kind met drie andere kinderen groepslessen neemt, is dat uiteraard goedkoper dan een privéles. Het aantal trainingsweken varieert van 15 tot 20 weken in een zomerperiode. Per uur betaal je €35 tot €50. Dit is voor een hele groep, dus wanneer je kind in een groep van vier kinderen lest, kan je de prijs van de les ook delen door dat aantal.

Een tennisracket is aan te schaffen vanaf €25. Wanneer je kind ouder wordt en serieuzer gaat tennissen, loopt dit op. Bekende tennisracket merken zijn Wilson, Dunlop, Prince en Head.

Het tennisseizoen loopt van maart tot oktober. In de wintermaanden kan er in de zaal worden getennist.

Bekendheid

Tennis is in Nederland erg populair. Na voetbal is het de sport die de meeste Nederlanders beoefenen. In Nederland zijn ruim 580.000 leden aangesloten bij de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en er zijn ruim 1.700 verenigingen.

In het profcircuit zijn de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open de vier belangrijkste toernooien. Deze worden ook wel de Grand Slams genoemd.

Tennishelden van ouders: Richard Krajicek, Martina Navratilova, Pete Sampras, Boris Becker, Martina Hingis, Andre Agassi, Kim Clijsters
Tennishelden van kinderen: Robin Haase, Serena Williams, Roger Federer, Novak Djokovic, Kiki Bertens, Rafael Nadal, Andy Murray

Er zijn verschillende websites waar je kunt zien welke tennisvereniging het dichtst bij jou in de buurt is.

Met je kind naar…

In februari staat ieder jaar het ABN AMRO World Tennis Tournament op het programma in Rotterdam. Voor je kind (en jezelf) is het natuurlijk fantastisch om de tennishelden live in actie te zien.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.