Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Sport A tot Z: Tennis

Artikel

Voor jonge kinderen is een normaal tennisveld te groot. Maar het fijne aan het tennisveld is dat het gemakkelijk in stukken te verdelen is. En dat tennis dus al vanaf jonge leeftijd kan worden gespeeld!

Tennis voor 0-12 jaar

Tenniskids is een programma dat verschillende tennisvormen aanbiedt voor kinderen t/m 12 jaar. Zo wordt er gestart met een kennismaking met het tennisspel. Dit is voor kinderen t/m 7 jaar. Er wordt met een soort sponsbal en een klein racket gespeeld op een verkleinde baan.

Wanneer kinderen tussen de 8 en 11 jaar zijn, wordt het veld vergroot. Nog steeds is het veld niet zo groot als een regulier veld, maar het begint op volwassenen tennis te lijken. Op de leeftijd van 11 en 12 gaan kinderen op de hele baan spelen. Dit gebeurt meestal nog wel met een lichtere bal.

Coördinatie, uithoudingsvermogen, motoriek, emotie en balgevoel zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van tennis.

Tijdsbesteding & Kosten

De gemiddelde contributie van een tennisvereniging voor een kind is ongeveer €75. De prijzen voor tennislessen kunnen nogal uiteenlopen. Wanneer je kind met drie andere kinderen groepslessen neemt, is dat uiteraard goedkoper dan een privéles. Het aantal trainingsweken varieert van 15 tot 20 weken in een zomerperiode. Per uur betaal je €35 tot €50. Dit is voor een hele groep, dus wanneer je kind in een groep van vier kinderen lest, kan je de prijs van de les ook delen door dat aantal.

Een tennisracket is aan te schaffen vanaf €25, maar wanneer je kind ouder wordt en serieuzer gaat tennissen, loopt dit op. Bekende tennisracket merken zijn Wilson, Dunlop, Prince en Head.

Het tennisseizoen loopt van maart tot oktober. In de wintermaanden kan er in de zaal worden getennist.

Bekendheid

Tennis is in Nederland erg populair. Na voetbal is het de sport die de meeste Nederlanders beoefenen. In Nederland zijn 625.000 leden aangesloten bij de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en er zijn 1.700 verenigingen.

In het profcircuit zijn de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open de vier belangrijkste toernooien. Deze worden ook wel de Grand Slams genoemd.

Tennishelden van ouders: Richard Krajicek, Martina Navratilova, Pete Sampras, Boris Becker, Martina Hingis, Andre Agassi, Kim Clijsters
Tennishelden van kinderen: Robin Haase, Serena Williams,  Roger Federer, Novak Djokovic, Kiki Bertens, Rafael Nadal, Andy Murray

Er zijn verschillende websites waar je kunt zien welke tennisvereniging het dichtst bij jou in de buurt is.

Met je kind naar…

In februari staat ieder jaar het ABN AMRO World Tennis Tournament op het programma in Rotterdam. Voor je kind (en jezelf) is het natuurlijk fantastisch om de tennishelden live in actie te zien.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.