Sluiten

Sport A tot Z: Korfbal

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

Korfbal is in Nederland een redelijk bekende sport, al heeft het wellicht niet hipste imago. Het is een goede sportkeuzemogelijkheid voor kinderen.

Korfbal voor 0-12 jaar

Sommige verenigingen bieden Kangoeroe Klup aan. Dit is een programma voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar. Het is nog niet gericht op het aanleren van korfbaltechnieken en wedstrijden worden ook nog niet gespeeld. Het doel is om kinderen in aanraking te laten komen met korfbal, maar natuurlijk hebben veel spelvormen wel een dikke knipoog naar het korfbal.

Vanaf hun zesde jaar kunnen kinderen in competitieverband korfballen. De categorieën tot 12 jaar zijn als volgt verdeeld:

  • F-Team: 6-8 jaar
  • E-team: 8-10 jaar
  • D-team: 10-13 jaar
  • C-team: 11-12 jaar

De hoogte van de korf, grootte van het speelveld, aantal personen per team en het soort bal waarmee gekorfbald wordt, hangt af van de leeftijd van het kind. Korfbal is één van de weinige sporten waarbij jongens en meisjes (en later mannen en vrouwen) gemengd in hetzelfde team spelen.

Uithoudingsvermogen, beweegstijl, communicatie, motivatie, emotie en interactie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van korfbal.

Tijdsbesteding & kosten

Een jeugdlid betaalt tussen de € 90 en € 175 per jaar aan contributie. Ook moeten het shirt en de schoenen worden aangeschaft. Zaalschoenen zijn nodig tijdens het binnenseizoen, terwijl in het buitenseizoen op kunstgrasschoenen wordt gespeeld.

Het korfbalseizoen loopt van augustus tot juni.

Bekendheid korfbal

Korfbal is vooral populair in Nederland en België. In Nederland kun je bij 580 verenigingen korfballen. Er 100.000 mensen die deze sport beoefenen.

Korfbalhelden van ouders: Taco Poelstra, André Simons
Korfbalhelden van kinderen: Mick Snel, Richard Kunst

Met je kind naar...

De jaarlijkse zaalfinale is hét slotstuk van het Korfbal Leagueseizoen en is al jaren veruit het grootste binnensportevenement van Nederland. De laatste jaren wordt deze finale gespeeld in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.