Sluiten

Sport A tot Z: Honk- en Softbal

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

Honkbal en softbal zijn twee verschillende sporten die erg op elkaar lijken. In het algemeen is honkbal voor jongens en softbal voor meisjes. In één zin zijn deze sporten als volgt uit te leggen: om een punt te scoren moet de slagman/vrouw de bal het veld in slaan (met een knuppel) en vervolgens via de drie honken de thuisplaat zien te bereiken.

Honk- en softbal voor 0-12 jaar

Voor kinderen van 5 t/m 9 jaar is Beeball bedacht. Beeball is een spelvorm voor zowel jongens als meisjes. De spelvorm wordt aangepast aan de leeftijd en het niveau van de spelers. Het doel van deze honkbalvorm is om de kinderen op een actieve en leuke manier kennis te laten maken met honk- en softbal.

Spelers van 9 t/m 11 jaar worden pupillen genoemd. Aan hen wordt spelenderwijs geleerd hoe het honk- en softbalspel in elkaar zit. Hier wordt de vorm van de ‘volwassen’ sport al zichtbaar. Afhankelijk van het niveau en de leeftijd van de kinderen wordt deze vorm ingewikkelder gemaakt.

Vanaf 12 jaar gaan de jongens en meisjes apart verder. De jongens gaan honkballen, terwijl de meisjes softballen.

Snelheid, kracht, druk, de beweegstijl, communicatie en motivatie zijn de belangrijkste vaardigheden die kinderen aanleren als ze honk- en softballen.

Bekendheid honk- en softbal

Het Nederlandse honkbalteam is het meest succesvolle team van Europa. In 2011 werd de ploeg zelfs wereldkampioen! De nationale softbalploeg is achtvoudig Europees kampioen.

Met je kind naar…

In juli vindt de Haarlemse Honkbalweek plaats. Dit is een toernooi waar meerdere landen aan deelnemen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.