Sluiten

Sport A tot Z: Cricket

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

Cricket is, geloof het of niet, na voetbal de meest populaire sport op aarde. Het is een balsport en heeft nog het meest weg van honkbal. Geschikt voor kinderen? Ja! Ondanks de sport’s onbekendheid in Nederland, zijn ook hier gewoon cricketverenigingen te vinden.

Cricket voor kinderen van 0-12 jaar

Kinderen kunnen in verenigingsverband cricketen wanneer ze acht jaar zijn. In de leeftijdscategorie 8 tot 10 jaar zijn alleen clubkleding en sportschoenen noodzakelijk. Er wordt gespeeld met aangepast cricketmateriaal dat door de club wordt verzorgd.

Oudere kinderen (11 tot 16 jaar) spelen met harde ballen en hebben naast de bat (het slaghout) ook bescherming nodig. Deze bescherming bestaat uit handschoenen, een helm en legguards (beenbeschermers). Verder helpen cricketschoenen tegen glijpartijen op het gras. Onder de 12 jaar krijgen spelers hun materiaal en kleding vaak van de club. Wanneer je kind ouder wordt, gaat het met eigen spullen spelen.

Tijdsbesteding & Kosten

De spullen die je nodig hebt bij cricket zijn redelijk prijzig. Een cricketbat is te koop vanaf €40 en dit loopt bij oudere kinderen op tot €80. Wel is er aan het begin van het seizoen een levendige ruilhandel in tweedehands cricketspullen op verenigingen. De clubtenues (shirt en broek) kosten tussen de €50 en €70. De gemiddelde contributie ligt tussen de €100 en €135.

Het seizoen loopt van van begin mei tot het einde van de zomervakantie. Wel worden er in de winter indoor-trainingen aangeboden. Jeugdteams trainen één of twee keer per week en spelen ongeveer tien competitiewedstrijden.

Bekendheid Cricket

In Nederland is cricket geen heel bekende sport. De laatste jaren heeft het Nederlandse herenteam zich wel herhaaldelijk geplaatst voor het wereldkampioenschap.

Met je kind naar…

De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond heeft een evenementen kalender samengesteld. Bijna alle evenementen zijn erg leuk om met je kind naartoe te gaan om kennis te maken met de cricket sport.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.