Sluiten

Special Olympics Nederland

Artikel

Publicatiedatum 15 december 2015

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Immers sporten maakt mensen met een verstandelijke beperking niet alleen fysiek en mentaal ‘fitter’, het vergroot ook het zelfvertrouwen en daarmee het zelfbeeld.

Special Olympics evenementen worden op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau georganiseerd en staan in het teken van sport, plezier, nieuwe vriendschappen en emotie, waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen tijdens het evenement op hun eigen niveau deelnemen aan wedstrijden in verschillende takken van sport, zoals atletiek, badminton, basketbal, judo, paardrijden, tennis, voetbal, wielrennen, zwemmen.

“Special Olympics heeft mijn leven veranderd”

Tafeltennisser Richard tijdens de European Games 2014 in Antwerpen juicht met een batje in zijn handn_Eric Herchaft
(Foto: Special Olympics)

Deelnemen aan of het bijwonen van een Special Olympics evenement verandert levens; een veelgehoorde en veelzeggende uitspraak. Het enthousiasme en de trots van familie en vrienden wanneer zij hun ‘ster’ in actie zien is indrukwekkend. En dat geldt ook voor de sponsors en hun werknemers wanneer zij als vrijwilliger participeren. Special Olympics gunt het iedereen om diep geraakt te worden door de puurheid van de sporters.

Blijvend positieve verandering

Uit onderzoek blijkt dat deelname aan Special Olympics daadwerkelijk het leven van de sporters blijvend positief verandert met grote voordelen voor hen en de maatschappij. Naast de gezondheidsvoordelen van fysieke inspanning is het nog belangrijker dat deelname een groot positief effect heeft op het geloof en kunnen om het beste in jezelf naar boven te halen. De sporters krijgen meer zelfvertrouwen en functioneren daardoor beter in de maatschappij.

Special Olympics is uniek

Special Olympics activiteiten zijn uniek omdat de mensen met een verstandelijke beperking tijdens de wedstrijden sporten op hun eigen niveau. Special Olympics onderscheidt zich verder ook door een breedtesport formule met podia van (internationale) allure en consistente unieke kenmerken;

  • Voor iedereen met een verstandelijke beperking: iedereen met een verstandelijke beperking, ongeacht de mate van beperking mag meedoen
  • Team NL zwemmer Wessel komt juichend als eerste over de finish bij de 1500m open water zwemmen finale bij Long Beach_
    (Foto: Rachelle Photography)

    Olympische gedachte: Special Olympics wedstrijden worden beoefend in de ware Olympische gedachte; Meedoen is belangrijker dan winnen. De eed die door de sporters wordt afgelegd voorafgaand aan een evenement luidt dan ook: “Ik ga voor de overwinning. Maar door mijn inzet ben ik al winnaar.”

  • Gelijkwaardige kansen om te presteren: elke sporter met een verstandelijke beperking krijgt een gelijke kans om tijdens een wedstrijd te presteren. Het fundamentele verschil met wedstrijden van andere sportorganisaties is dat alle mensen met een verstandelijke beperking, ongeacht hun prestatieniveau, kunnen meedoen aan finales. Zo maken de sporters dus altijd een kans om te winnen en uit te blinken. Elke sporter met een verstandelijke beperking wordt gekend en erkend om zijn/haar prestatie. Elke prestatie wordt beschouwd als een persoonlijke overwinning.

 

  • Podium van allure: Special Olympics geeft de sporter een podium van allure. Niet alleen door de aanwezigheid van vele hoogwaardigheidsbekleders maar ook door de sporters figuurlijk over de rode loper te laten lopen en in de schijnwerpers te zetten. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Men wordt mondiger, zelfredzamer en leert op te komen voor de eigen belangen.
  • Sport middel voor verbetering kwaliteit van leven: Special Olympics biedt tijdens sportevenementen programma’s aan die verder gaan dan sport. Programma’s voor het aangaan van sociale contacten, het verbeteren van gezondheid en het krijgen van meer zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en positieve beeldvorming: Healthy Athletes, Torch Run, Family Program en Athlete Leadership.
  • Positieve beeldvorming: Special Olympics levert een belangrijke en onmisbare bijdrage aan de positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking als volwaardige burgers van onze samenleving. Internationaal geldt dan ook de uitspraak “Changing lives, changing attitudes

Special Olympics Inc.

Special Olympics is ontstaan op initiatief van Eunice Kennedy Shriver, de zus van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy (1921 – 2009). Zij begon in 1963 in de Verenigde Staten met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het succes van deze zomerkampen leidde in 1968 tot de oprichting van Special Olympics Incorporated. Inmiddels is Special Olympics Inc uitgegroeid tot de grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Social media Special Olympics Nederland

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.