Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

1 nov
Social Design voor gezondere en vitalere inwoners

Evenement

Geplaatst op 22 juni 2018

Designers weten als geen ander hoe ze iets kunnen ontwerpen dat betekenisvol is voor mensen. Dat principe is ook toepasbaar op de gezondheid van mensen en de vitaliteit in een buurt, wijk of stad. Welkom in de wereld van Social Design. TU Delft en Alles is gezondheid… nodigen u op donderdag 1 november uit voor een grensverleggende middag over de vraag: hoe kunnen we met deze creatieve denkwijze en methodiek zorgen voor gezondere inwoners en vitale wijken? En hoe past dat in een integrale aanpak met andere domeinen?

Vraag achter de vraag

Social Design gaat over ‘de vraag achter de vraag’ en het reframen van problemen. Ouderen die er fysiek fit uitzien, hoeven niet persé mentaal gezond te zijn. Patiënten die om de twee weken bij de huisarts zitten, zijn vaak niet ziek maar zoeken bijvoorbeeld hulp bij hun zelfredzaamheid. Een wijkbewoner die voortdurend ruzie maakt met zijn buren en overlast veroorzaakt, blijkt bij navraag vooral eenzaam. Door de mens centraal te stellen (als ouder, bewoner, werknemer, patiënt, etc), maar ook het netwerk en de samenleving als geheel in ogenschouw te nemen, krijgen we de kans om onze maatschappij verder te helpen als het gaat om vitaliteit, gezondheid en misschien wel geluk.

Zoektocht

Maar gaat Social Design wel werken? Hoe pak je dat samen aan? Wat moeten we daarvoor doen én vooral laten? Onderzoek en praktijkvoorbeelden laten zien dat Social Design bijdraagt aan gezondere en vitalere inwoners. We kunnen het dus beter doen. De benadering vraagt echter om alternatieve manieren van werken door professionals en het loslaten van kaders, regels en eerder gedrag. De uitdaging is om te ‘ontschotten’ en dwars door domeinen en kolommen te opereren. Staat u open voor een overstap? Denkt u mee buiten de gebaande paden?

Sprekers

Onder andere:

  • Prof. dr. Paul Hekkert: hoogleraar Vormtheorie en afdelingshoofd Industrial Design, faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft. Hekkert doet onderzoek naar de wijze waarop mensen producten ervaren en het effect daarvan op ons gedrag en welzijn. Hij is tevens lid van het Topteam Creatieve Industrie.
  • Dr. Ir. Nynke Tromp: universitair docent Social Design & Gedragsverandering, faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft. Tromp doet onderzoek naar de verborgen kracht van design om maatschappelijke problemen op te lossen. Zij heeft tevens ervaring als sociaal ontwerper in de praktijk bij ontwerpbureau Reframing Studio.
  • Ferry Koper: epidemioloog van origine en jarenlange ervaring als verbinder, adviseur, vernieuwer en aanjager om mensen gezonder en vitaler te maken. Ferry is werkzaam voor Alles is gezondheid…, een netwerk van 3.000 organisaties die acties uitvoeren voor een gezonder en vitaler Nederland.

Voor wie

Deze middag is toegankelijk voor een breed publiek. Burgers, professionals, experts, bestuurders, beleidsmakers, onderzoekers, ontwerpers en andere geïnteresseerden uit de wereld van vitaliteit/gezondheid en/of het gebied van Social Design zijn van harte welkom.

Meer informatie volgt.

Aanmelden.

Datum

1 november 2018

Locatie

TU Delft – Arena zaal, Landbergstraat 15, 2628 CE Delft

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.