Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

SLIMMER diabetes voorkomen

Interventie

Erkenning

Goed onderbouwd

SLIMMER is een gecombineerde leefstijlinterventie voor hoogrisicogroepen diabetes. In het programma werken diverse zorgverleners samen aan het tegengaan van diabetes. SLIMMER is gebaseerd op de effectief bewezen SLIM-interventie (ontwikkeld door Universiteit Maastricht en Wageningen Universiteit) en is in een pilot in de gemeente Apeldoorn aangepast aan de praktijk (2010-2011).

Vervolgens is SLIMMER uitgebreid onderzocht in Apeldoorn en Doetinchem (2012-2014).   Aan dit project hebben 25 huisartsenpraktijken, 16 fysiotherapeuten, 11 diëtisten en diverse sportverenigingen mee gewerkt. Samen hebben ze ruim 150 deelnemers begeleid.

Uit de eerste resultaten blijkt dat deelnemers zijn afgevallen, slanker in de taille zijn en minder vet op de heupen hebben. Deelnemers zijn fitter en de glucosetolerantie is verbeterd. Opmerkelijk is bovendien dat de helft van de deelnemers aangeeft dat zij fysiek beter in staat is om actief deel te nemen aan de samenleving. Zorgverleners én deelnemers beoordelen SLIMMER positief, met een 8 gemiddeld. Aan het SLIMMER onderzoek is een promotietraject verbonden. Gepubliceerde artikelen zijn te vinden op www.ggdnog.nl/SLIMMER.

Na het onderzoek is SLIMMER opnieuw uitgevoerd in de gemeente Doetinchem, gevolgd door de gemeente Aalten, Montferland en Oude IJsselstreek. Vanaf voorjaar 2017 zijn opnieuw ruim 100 deelnemers in deze gemeenten gestart met SLIMMER. In totaal hebben inmiddels ruim 500 deelnemers meegedaan.

Doelgroepen

Patiënten / cliënten

Doel van het sport- en beweegaanbod

Voorkomen en uitstellen van diabetes mellitus type 2 bij hoogrisicogroepen voor diabetes.

Organisatie

Organisatie: GGD Noord- en Oost-Gelderland
Telefoon nummer organisatie: 088-4433705

Contactpersoon

Naam: Josien ter Beek
Telefoon nummer: 088-4433109
Email: j.terbeek@ggdnog.nl

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.