Sluiten

SilverFit Alois laat mensen met dementie bewegen én herinneringen ophalen

Praktijkvoorbeelden

Publicatiedatum 9 juni 2017

In een eerder artikel schreven we al over het beweegaanbod voor mensen met dementie. SilverFit voegt hier een product aan toe dat is ontwikkeld vanuit wetenschappelijke inzichten: de Alois.

Mensen met dementie zijn vaak weinig actief, zowel op sociaal niveau als lichamelijk. Soms tonen ze weinig initiatief en blijven ze het liefst in hun stoel zitten. Vaak komt dit voort uit angst voor het vreemde. Ze hebben immers al op veel terreinen de controle over hun leven verloren. Het gevaar dreigt dat het zo alleen maar bergafwaarts zal gaan.

7x meer lachen

Als mensen meer gaan bewegen, worden ze meestal vrolijker. Dit geldt ook voor verpleeghuisbewoners met dementie. Een studie in de VS (Schreiner et al., 2005) liet zien dat die tijdens activiteiten zeven keer zo vaak lachen of plezier hebben dan op andere momenten op de dag dag. Ook kunnen zij door meer te bewegen allerlei kleine taken zelfstandiger uitvoeren, kan hun eventueel ongewenste gedrag afnemen.

Daarom schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor dat personeel van zorginstellingen bewegen moet stimuleren. Zorgprofessionals en familieleden kunnen helpen door op zoek te gaan naar activiteiten die aansluiten bij de interesse van hun cliënten of familieleden.

Feest van herkenning

3 ouderen zitten rondom een tv in de huiskamer van een verzorgingshuis
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Familieleden van demente mensen weten vaak niet wat ze tijdens een bezoek moeten doen. Daardoor krijgen ze soms het gevoel dat hun bezoek geen zin heeft. Toch worden mensen gelukkiger als er regelmatig bezoek is.

Het bedrijf SilverFit heeft een product ontwikkeld dat ervoor zorgt dat demente mensen zowel meer bewegen, als zich gelukkiger voelen. Dit product, de Alois, draagt de voornaam van de dementie-pionier Alzheimer, en is een interactief systeem dat gebruik maakt van foto’s, muziek en eventueel video’s uit het leven van de demente mensen zelf. Die veroorzaken voor velen van hen namelijk een feest van herkenning.

Welke activiteiten biedt de SilverFit Alois?

De SilverFit Alois stimuleert lichaamsbeweging, cognitieve uitdaging en sociaal contact met zowel volwassenen als (achter-) kleinkinderen. Ook zorgprofessionals en vrijwilligers kunnen er aan meedoen. Op een interactieve manier zorgt de Alois ervoor dat de deelnemers:

  • het bovenlichaam, armen en handen bewegen;
  • bewegen op muziek;
  • herinneringen ophalen en zich ontspannen; en
  • sociale interactie aangaan.

Na afloop hebben ze een voldaan gevoel en ervaren ze succes. Ze hebben bovendien een glimlach op het gezicht, mede vanwege hun gevoel van zelfstandigheid.

Bekijk in de video de verschillende activiteiten van de Alois.

Geschikt voor diverse stadia van dementie

De diverse activiteiten kunnen in verschillende stadia van dementie worden ingezet en hebben als doel om mensen te activeren en te laten genieten. Ook is er een implementatieplan voor familieleden, vrijwilligers en zorgprofessionals, gebaseerd op de ervaringen uit de praktijk.

De SilverFit Alois kan bij de locaties op verschillende plekken worden ingezet: in de huiskamer, een persoonlijke kamer, de activiteitenruimte, dagbesteding of als beweegprogramma op alle afdelingen.

Zowel bij het ontwerp als bij de ontwikkeling van de specifieke oefeningen is SilverFit uitgegaan van recente wetenschappelijke inzichten, aangevuld met de praktijkervaring. Alle ideeën zijn in de praktijk getest met mensen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals en vervolgens doorontwikkeld.

Alois in de praktijk: “Het wordt steeds mooier hier!”

Marion Gersch, bewegingstherapeut bij De Elf Ranken van Laurens, gebruikt de SilverFit Alois in een oefenruimte, woonkamers of bij bewoners op de kamer. Een van de bewoonsters zit in te dutten in haar rolstoel wanneer ze haar vraagt om het beeldscherm van de Alois schoon te poetsen. Het schoonpoetsen is een activiteit op de Alois waarbij een (persoonlijke) foto langzaam tevoorschijn komt. De vrouw reikt glimlachend en geconcentreerd naar het scherm, wrijft er voorzichtig over en zegt blij: “Het wordt steeds mooier hier!” Ze herkent de foto’s en vertelt bij iedere foto enthousiast een herinnering. Bijvoorbeeld een foto van Zwitserland: “Duur land”.

Ook elders roept deze activiteit veel herinneringen op bij gebruikers. Bij het zien van een hooiwagen: “Daar stond ik vroeger bovenop!” Op deze manier stimuleert de activiteit niet alleen het bewegen, maar ook sociale interactie.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.