Sluiten

Schoolzwemmen steeds minder vaak op het lesrooster

Artikel

Publicatiedatum 30 augustus 2013

Schoolzwemmen staat steeds minder vaak op het lesrooster als gevolg van bezuinigingen. Steeds minder scholen bieden namelijk schoolzwemmen aan blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Dat is jammer want ons land bestaat grotendeels uit water en voor de veiligheid van kinderen is het belangrijk om goed te leren zwemmen.

Schoolzwemmen in steeds minder Nederlandse gemeenten

Vorig jaar (2012, red.) was er in 43 procent van de Nederlandse gemeenten nog maar de mogelijkheid tot schoolzwemmen. Dat betekent dat ouders de zwemles vaak zelf moeten regelen en betalen. En dat is vooral een probleem voor kinderen van allochtone ouders en van ouders die weinig verdienen. Daarnaast zijn er enorme wachtlijsten voor zwemlessen.

Goed zwemonderwijs is noodzakelijk

Zwemmen is niet alleen gezond voor jong en oud, maar ook noodzakelijk. Zeker in ons land. ‘Goed zwemonderwijs in van levensbelang voor het voorkomen van verdrinkingen’ aldus het Mulier Instituut in Utrecht. Het zelfde instituut onderzocht ook hoeveel kinderen in ons land minimaal één zwemdiploma haalt. Dat zijn 94% van de kinderen. Maar lang niet iedereen haalt het hele ABC-diploma, terwijl het ‘Zwem-ABC’ door alle zwemscholen dringend wordt aanbevolen voor de veiligheid van kinderen in en om het water.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.