Sluiten

Schoolzwemmen moet terug

Blog

Publicatiedatum 9 september 2015

Vier was ik toen ik mijn eerste zwemles kreeg. Tegen de tijd dat schoolzwemmen begon, had ik de eerste twee diploma’s al gehaald waardoor ik mijn C diploma nu twee keer op zak heb. Maar dat gold voor lang niet iedereen.

Ik groeide op met zwemmen. Zowel mijn moeder als opa waren fervent zwemmers, hebben beiden hun F-diploma gehaald en zijn lid geweest van de reddingsbrigade. Maar bij mijn beste vriendinnetje thuis was dat anders. Haar eerste keer schoolzwemmen was ook echt haar eerste zwemles en uiteindelijk heeft ze twee jaar nodig gehad voor het halen van haar A-diploma.

Maar schoolzwemmen bestaat niet meer en minister Schippers lijkt er stellig in dat dit ook niet meer zal terugkomen. Zelfs al zijn er dit jaar in Nederland reeds elf mensen verdronken en pleit Reddingsbrigade Nederland voor de herinvoer van schoolzwemmen.

Het A-diploma is start- en eindpunt

Jaarlijks beginnen er zo’n 200.000 kinderen met zwemles. Het overgrote deel hiervan volgt nog altijd het zwem-ABC: het nieuwe programma SuperSpetters van de KNZB is nog maar verantwoordelijk voor 10% van alle zwemlessen.

Het zwem-ABC was niet bedoeld als deelbaar diploma, maar wordt inmiddels wel zo gezien, gevolgd en gegeven. 13% van de kinderen stopt na het behalen van het A-diploma. Slechts 35% gaat door voor C. Het resultaat?

64% van de kinderen is niet zwemvaardig, terwijl hun ouders denken dat zij dit wel zijn.

Na het behalen van het A of B-diploma mogen de meeste kinderen door met een ‘leuke sport’. Steeds populairder worden ook de turbo zwemcursussen die in de zomer worden geven. Maar kan een kind in enkele weken echt net zo veel leren als in een jaar? Natuurlijk niet.

Cultuurverschillen en schoolzwemmen

De meeste Nederlandse kinderen groeien op met zwemmen. Al vlak na hun geboorte poedelen ze met hun ouders in het warme water van het pierebadje. Vanuit hier kunnen ze door naar peuterzwemmen, kleuterzwemmen en uiteindelijk zwemles. Waarna het dus wel snel gedaan is met de zwempret.

Voor allochtone families ligt dit vaak anders. Ouders die niet in Nederland zijn opgegroeid maar hier later naartoe zijn verhuisd, zien vaak het belang van zwemlessen niet in. Daarnaast kunnen families zwemlessen, die door de populariteit steeds commerciëler worden ingestoken, niet altijd betalen. Met alle gevolgen van dien.

Waar ligt de verantwoordelijkheid

Minister Schippers vindt dat de verantwoordelijkheid voor het zwemvaardig maken van kinderen ligt bij ouders, scholen en gemeenten. Ook Reddingsbrigade Nederland sluit zich hierbij aan. Maar deze laatste is dus wél voorstander van het herintroduceren van het schoolzwemmen.

Waar de verantwoordelijkheid ook ligt, het is belangrijk dat elk kind leert zwemmen. En niet alleen dat het leert zwemmen, maar ook dat het ervaring op doet in het water.

En daar schort het wat aan bij de zomerse turbo cursussen.

Verkeerslessen zijn verplicht op de basisschool, want ‘iedereen die zich in het verkeer begeeft, moet de spelregels kennen. Een fout of vergissing kan het verschil betekenen tussen leven en dood’. Dit is in het water niet anders.

In de verkeersongevalstatistieken is een piek te zien bij kinderen tussen de 12 en 14 jaar, de leeftijd waarop kinderen voor het eerst langere afstanden alleen naar school fietsen. Rond deze leeftijd neemt ook het op eigen houtje dingen ondernemen grotere vormen aan. Hieronder valt ook leuk met z’n allen naar het zwembad of ’s zomers langs het kanaal zonnebaden.

Ergens voelt het vreemd dat we er alles aan doen om te zorgen dat kinderen veilig ter plekke komen (inclusief ze zelf brengen en halen), maar ze niet leren hoe ze eenmaal daar voor hun eigen veiligheid kunnen zorgen.

Maar misschien komt dat voort uit de ex-reddingsbrigade, ex-schoolzwemster in mij. Wat vind jij? Zeg jij net als Reddingsbrigade Nederland ‘schoolzwemmen moet terug’ of zou dit op een andere manier moeten/kunnen worden georganiseerd?

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.