Sluiten

Schoolplein volgens kinderen klein en saai! Betrek kinderen bij de inrichting

Artikel

Publicatiedatum 14 december 2015

Nederland telt 6549 scholen in het primair onderwijs. Hoewel kinderen met 75 minuten per dag pauze veel tijd doorbrengen op het schoolplein, zijn ze vaak ontevreden over de buitenruimte: 43 procent vindt het schoolplein saai en 60 procent wil meer ruimte voor sport en spel.

Betrek kinderen bij de inrichting van schoolpleinen

De meeste scholen in het basisonderwijs (85,5 procent) beschikken over één of twee pleinen. Maar op meer dan de helft van Nederlandse schoolpleinen (51,9 procent) is er te weinig gelegenheid voor sport- en spelactiviteiten. Niet voor niets vindt bijna de helft van de kinderen hun schoolplein saai. Dit geldt nog sterker voor oudere kinderen van negen tot twaalf jaar: 51 procent vindt het schoolplein maar een eentonige plek. Als het gaat om het bestrijden van bewegingsarmoede valt hier een slag te slaan: een groot deel van de kinderen (42 procent) geeft aan dat ze vaker op het schoolplein zou spelen als het minder saai zou zijn (Vonk, 2010). Daarnaast wil 71 procent van de kinderen meehelpen met de inrichting en onderhoud van het schoolplein.

Schoolplein is te klein

Voor 45 procent van de kinderen is het schoolplein te klein. Scholen horen 3 vierkante meter speelruimte per kind te hebben met een maximum van zeshonderd vierkante meter voor scholen met meer dan tweehonderd kinderen. De gemiddelde Nederlandse school heeft 225 leerlingen en 2,6 vierkante meter schoolplein per kind.

Meer lezen?

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.