Sluiten

Schaafwonden behandelen

Artikel

Publicatiedatum 21 september 2015

Kinderen die spelen en sporten lopen weleens een schaafwond op. Een schaafwond is een oppervlakkige beschadiging van de huid. Het bovenste laagje is eraf en daaronder zie je rode puntjes van de bloedvaten die in de diepere lagen van de huid gelegen zijn. Een schaafwond is erg pijnlijk, omdat de zenuwuiteinden niet meer beschermd worden door de bovenste huidlaag. Dit maakt het verzorgen van een schaafwond bij kinderen vaak een lastig klusje!

Voordat je gaat bedenken of je de wond gaat verbinden en wat daarvoor de beste manier is, moet je de wond eerst schoonmaken. Dit gaat het handigst door de wond af te spoelen met lauw water onder een zacht stromende kraan. Als de wond goed schoon is kun je de randen van de wond ontsmetten. Povidonjood of chloorhexidine zijn middelen die je hiervoor kunt gebruiken.

Verbinden? Wel of niet?

Vaak komt er wat doorzichtig wondvocht uit een schaafwond. Een kleine verwonding kun je het beste aan de lucht laten drogen. Het wondvocht vormt een korstje en beschermt de wond tegen infectie. Als je kind een grotere schaafwond heeft, of een wond die door kleding bedekt wordt, kun je die beter afdekken.

Schaafwond verbinden

Er zijn verschillende materialen die je daarvoor kunt gebruiken. Het belangrijkste is dat je kiest voor een materiaal dat niet vastplakt aan de wond. Dat voorkomt een hoop narigheid bij het wisselen van het verband. In het algemeen gaat het afdekken van een schaafwond goed met een paraffinegaas. Hier overheen kun je een steriel gaasje doen dat je afplakt op de huid.

Wondinfectie

Als de wond niet goed geneest, kan sprake zijn van een wondinfectie. Een geïnfecteerde wond is rood en pijnlijk, vaak komt er geen helder vocht meer uit, maar scheidt de wond pus uit. Soms kan je kind zelfs wat koortsig zijn van een wondinfectie. Als er tekenen zijn van zo’n wondinfectie is het zaak om contact op te nemen met je huisarts. Die kan dan beoordelen of andere behandelingen nodig zijn om de infectie de kop in te drukken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Lees meer

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.