Sluiten

Sanne van Paassen: eten voor het sporten

Artikel

Publicatiedatum 11 september 2014

‘Mam, wat had ik vandaag veel energie tijdens het trainen! Het was zo leuk en het ging zo goed!’ Dat wil jij toch horen als ouder? De vakanties zijn over en de scholen zijn weer begonnen. Dit betekent dat het verenigingsleven weer in volle gang is. Vaak gaan de kinderen na het avondeten nog sporten. Maar wat kunnen zij het beste eten?

Soorten koolhydraten

Koolhydraten zijn naast de eiwitten en vetten de macronutriënten in onze voeding. Koolhydraten is een verzamelnaam voor suikers en zetmeel. We onderscheiden twee soorten suikers: geraffineerde en ongeraffineerde suikers.

Geraffineerde koolhydraten zorgen voor een enorme stijging in onze bloedsuikerspiegel. Geraffineerde koolhydraten zitten in producten die bewerkt zijn, zoals wit brood, witte pasta, koekjes, frisdrank, snoep en kristalsuiker. Deze producten zijn ontdaan van essentiële vitamines en mineralen tijdens het productieproces, eigenlijk zijn het gewoon ‘lege koolhydraten’. Vitamines en mineralen heb je juist nodig tijdens het verteringsproces. Als de voeding zelf deze voedingsstoffen niet bevat, dan gaat je lichaam deze voedingstoffen aan het lichaam zelf onttrekken. Met uiteindelijk voedingstekorten als gevolg, wat op lange termijn lichamelijke klachten veroorzaakt .

Daarnaast kunnen we ongeraffineerde koolhydraten onderscheiden. Deze koolhydraten zorgen voor langdurige energie en hebben minder invloed op de bloedsuikerspiegel. Deze koolhydraten bevatten meer vezels, vitamines en mineralen. Onbewerkte producten die nog wel de vitamines en mineralen bevatten zijn volle granen, groentes en fruit. Voorbeelden van volle granen zijn volkorenbrood, volkorenpasta, speltpasta, quinoa, zilvervliesrijst, roggebrood en havermout. Mijn advies is om zo volwaardig mogelijke producten te eten met ongeraffineerde koolhydraten.

Eten voor het sporten

Als topsporter zorg ik er zelf voor dat ik voor wedstrijden en zware trainingen 2 tot 3 uur van tevoren eet. Hierdoor is mijn lichaam niet meer met de vertering van mijn voeding bezig op het moment dat ik ga sporten. Daarnaast voorkom ik zo buikklachten. Ik kan me voorstellen dat dit niet altijd haalbaar is met kinderen (vooral als zij meteen na het avondeten gaan sporten). Maar het is wel handig om met een aantal dingen rekening te houden:

  1. Zorg voor een maaltijd bestaat uit voldoende ongeraffineerde koolhydraten. Dus op basis van volkorenpasta, zilvervliesrijst, boekweitpannenkoeken of havermout. Je kind zal het waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben als je voor de volkorenvariant pasta hebt gekozen!
  2. Vermijd voeding die zwaar op je maag valt, zoals bonen, vettige sauzen en zuurkool.
  3. Toetje na het eten? Bewaar deze voor na het trainen! Dan zit je kind voor het trainen niet te vol en na het trainen is yoghurt door de eiwitten die erin zitten goed voor het herstel.

 

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.