Sluiten

Ronald Overduin, altijd in beweging!

Praktijkvoorbeelden

Publicatiedatum 15 december 2015

Het is Ronald Overduin, cliënt bij Sherpa uit Baarn, met de paplepel ingegoten: sporten! Al van jongs af aan is hij op het voetbalveld te vinden. Inmiddels is Overduin ook een fanatiek hardloper en verder fietst hij wat af. Van zijn huis in Eemnes naar zijn werk in Baarn en Loosdrecht of naar de sportvelden. Zoals hij het zelf zegt: “Weer of geen weer, Ronald is altijd in ’t verkeer.”

In het kantoor van de afdeling beweging van Sherpa heerst een uitgelaten stemming. Ferdy Oudebeek, fysiotherapeut en projectleider Gezonde levensstijl, bewegingsagoog Jos Frowein en Ronald Overduin liepen de zondag voor het interview de Spieren voor Spieren City Run. Ze plagen elkaar continu met de gelopen race en de uitstekende resultaten. Overduin rende samen met de vrouw van Jos Frowein, maar zij kon hem niet bijhouden: “Ik heb nog nooit zo hard gelopen. Het laatste stuk wilde ik gewoon hard. Ik was er misselijk van. Er was zoveel publiek en daarom hield ik het vol.” En wie nu voor wie de haas was, zijn de fysio en agoog even vergeten. Ze steggelen lekker door. Dat de drie heren het gezellig met elkaar hebben, is meer dan duidelijk.

Rondje Ronald

Wat zijn vader aan sport deed, weet Ronald Overduin niet meer precies. Maar voor zijn overlijden, zo’n vijf jaar geleden, bezochten vader en zoon regelmatig een voetbalwedstrijd. “Ik houd van sporten”, zegt Overduin stralend. “Ik ben keeper bij SDO in Bussum en ook mijn broertje voetbalt. Toen ik klein was, zat ik op scouting en voetballen. Op school gingen we hardlopen in de gymzaal, wie de meeste rondjes kon rennen. Toen ben ik op mijn slaapkamer gaan joggen.”

Nu loopt Ronald Overduin in een gemengde hardloopgroep van zo’n vijftien medewerkers en cliënten van Sherpa. Cliënten en medewerkers lopen dus letterlijk en figuurlijk met elkaar op. Jos Frowein vertelt over het ‘rondje Ronald’. Een hardlooprondje van vijf kilometer van Sherpa naar het nabijgelegen Kasteel Groeneveld. ‘Door hetzelfde rondje te lopen weten cliënten waar ze aan toe zijn. Als je zegt ‘Over drie minuten gaan we stoppen’, is dat heel onduidelijk. Een lantaarnpaal of een hek is concreter.” “Ja”, voegt Overduin toe, “vanaf het hek lopen we aan één stuk door tot aan het water. En daar is het zo schitterend. Dan genieten we van het uitzicht.”

In het begin stopte de groep zes keer per uur. Nu is dat nog twee of drie keer. De afstanden worden steeds groter. “Het moeilijkste was volhouden. In het begin liep ik steeds achteraan. Ik heb helemaal geen spijt dat ik ben gaan lopen, want ik ben heel blij dat ik het nu vol kan houden”, vertelt Ronald Overduin trots. “Nu loop je in het midden, Ronald”, lacht de agoog. “Soms lopen we zelfs terug om de anderen op te halen. Je hebt doorzettingsvermogen. Je zegt nooit af. Al regent het pijpenstelen, je bent er altijd.”

Gezond eten en bewegen

“Weet je dat ik vroeger behoorlijk dik was?”, zegt Overduin. “Ik at geen fruit en nu eet ik appels en bananen. Ik snoep nog wel, hoor. Ik fiets zes dagen in de week. Nu zeggen mensen: wat ben jij afgevallen.”

links Jos Frowein en rechts Ronald Overduin
(Foto: Kenniscentrum Sport) links Jos Frowein en rechts Ronald Overduin

Ronald Overduin kookt regelmatig zelf. Soms met zijn verloofde Nathalie. Samen boodschappen doen, samen koken en hopelijk in de toekomst een appartement voor hun tweetjes. Door voorlichting en eenvoudige tips probeert het projectteam Gezonde levensstijl van Sherpa aan te geven wat geschikt is. “We hebben bijvoorbeeld de 100/100-regel”, brengt Frowein in. “Leg ‘m maar even uit, Ronald.” Dit kan Overduin als geen ander: “Als je per dag 100 calorieën minder eet en 100 calorieën meer verbrandt door te bewegen, val je in een jaar 10 kilo af.”

De voorlichtingsdag in het najaar over gezonde voeding en levensstijl was een groot succes. Overduin en Frowein presenteerden op die dag de quiz ‘Petje op, petje af’ met vragen over gezondheid. Op de vraag wat Overduin zelf nog niet wist, moet hij even nadenken. Het antwoord is treffend: “Gehandicapten ouder dan 55 jaar zijn bijna allemaal te dik.” Frowein fluistert snel de details in: “95 procent? Nee, 100 procent is te dik. Dat is landelijk zo.”

Wijkbeheerder

Ronald Overduin is een druk baasje. Naast zijn hobby’s werkt hij bij Sherpa als wijkbeheerder. Op dinsdag en donderdag houdt hij met zijn collega’s het terrein schoon. Zwerfafval verdwijnt in de prullenbak, verkeersborden en bankjes worden schoongehouden. “Bij verkeerd geparkeerde auto’s doen we een briefje onder de voorruit”, glundert Overduin. “En auto’s die te hard rijden, daar schrijf ik het kenteken van op.”

Ronald Overduin heeft veel mogelijkheden. “Helaas is dat niet bij iedereen zo”, vertelt Jos Frowein: “Een bewegingsagoog probeert cliënten in beweging te krijgen. Je leert kijken naar mensen en mogelijkheden. Begin met klein te kijken, wees creatief! Dit is moeilijk en wordt te weinig gedaan.” Frowein illustreert het met een voorbeeld uit de praktijk. “Het gaat niet altijd om sporten en werken. Bewegen zit ‘m ook in de kleine dingen. Laat cliënten zelf het kopje naar de keuken brengen en blaadjes harken. Of laat ze de groenten snijden en helpen met koken. Dit jaar beginnen we met beweegmanden. Hierin zitten eenvoudige beweegspelletjes die de dagbesteders zelfstandig met de cliënten kunnen doen. Bijvoorbeeld een bal over een tafel naar elkaar rollen.”

Een vergeten groep vormen volgens Frowein de cliënten met zogenoemd moeilijk verstaanbaar gedrag, waarvan de oorzaak vaak onduidelijk is. “Het gedrag wordt versterkt doordat ze onvoldoende invulling aan de dag kunnen geven. Neem ze mee, ga wandelen, fietsen, zwemmen. Je ziet dat de cliënten ervan opknappen. Ze worden zelfstandiger en krijgen er meer gevoel voor eigenwaarde van.”

Het klinkt als een tegenstelling, Frowein die zelf fanatiek hardloopt, ziet kleine, alledaagse dingen als groenten snijden als bewegen. “Ook al is het voor ons heel gewoon, voor anderen is het een uitdaging”, zegt hij met passie. “Cliënten kunnen veel meer dan we denken.

Ik vind het leuk om daar aan een bijdrage te leveren. Zo geven we cliënten een waardevolle invulling van de dag. Bewegen is voor cliënten een zinvol onderdeel van dagbesteding of werk.”

Gezonde leefstijl. Zo kan het ook!

Ferdy Oudebeek is projectleider Gezonde levensstijl binnen Sherpa. Bewegen is net zo belangrijk voor mensen met als voor mensen zonder beperking. Het draagvlak voor het hanteren van een gezonde levensstijl lijkt voor mensen met een beperking kleiner. Factoren die een rol spelen zijn naast onvoldoende tijd en geld, met name kennis en bewustwording. Het programma Zo kan het ook! hebben we met beide handen aangegrepen om medewerkers, cliënten en verwanten bewuster te maken wat het belang van een gezonde levensstijl is en hoe je het kunt bereiken.”

Binnen Sherpa werken fysiotherapeuten, bewegingsagogen, voedingsdeskundigen en de afdeling personeel en organisatie aan het project. “De mensen van P&O zijn ontzettend belangrijk omdat zij de medewerkers kunnen aansturen. De medewerkers hebben immers een voorbeeldfunctie en het bevorderen van een gezonde levensstijl behoort tot de basiszorg. Eén van de vervolgstappen is dat sport, bewegen en gezonde levensstijl meer in de opleiding van de begeleiders wordt opgenomen. Medewerkers gaan ervaren dat fittere cliënten hun uiteindelijk tijd opleveren omdat ze zelfstandiger blijven functioneren en dus minder hulpbehoevend zijn. Hoef je een cliënt niet meer in de lift te tillen, dan kun je in die tijd iets anders doen.”

Dit artikel komt uit het Magazine Zorg in Beweging. Zorg in Beweging is een uitgave van Gehandicaptensport Nederland in het kader van het programma Zo kan het ook! Tekst: Gaby Kuijpers.

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.