Sluiten

Relatie tussen excentrische spierkracht en schouderblessures

Artikel

Geplaatst op 2 december 2013

Geplaatst op 2 december 2013

Excentrische spierkracht speelt een belangrijke factor bij het voorkomen van schouderblessures bij volleybal. Hoe groter de excentrische spierkracht van de schouderspieren, hoe kleiner de kans dat volleyballers in de 6 maanden na de test een schouderblessure opliepen.

Uit onderzoek blijkt dat schouderblessures verantwoordelijk zijn voor de langste afwezigheid van volleyballers bij trainingen en wedstrijden. Forthomme en collega’s hebben daarom geprobeerd om de risicofactoren voor het oplopen van schouderblessures te bepalen.

Er deden 34 mannen en 32 vrouwen (totaal 66 volleyballers) uit Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk mee aan dit onderzoek. Zij speelden in de tweede divisie, waren gemiddeld 24 jaar oud en hadden gemiddeld twaalf jaar volleybalervaring. Voorafgaand aan het onderzoek vulden alle deelnemers uitgebreide vragenlijsten in waarin onder andere gevraagd is naar eerdere blessures, aantal trainingen en spelpositie. Ook deden alle volleyballers aan het begin van dit onderzoek een serie tests waarbij de spierkracht van de endo- en exorotators in beide schouders bepaald is. Daarnaast zijn de beweeglijkheid en de positie van beide schouders gemeten ten opzichte van het bovenlichaam. Na de tests hielden de atleten zes maanden lang bij hoe vaak en hoe lang zij aan de schouder geblesseerd waren. In de zes maanden na de metingen hadden vijftien volleyballers last van schouderpijn. Van deze groep was het grootste deel aanvaller (13 spelers) en twaalf van de vijftien waren vrouwen. Alle blessures waren peesbeschadigingen. Ook hadden dertien van de geblesseerde volleyballers al eerder last gehad van dezelfde schouderblessures.

De onderzoekers vonden één duidelijk verschil tussen de volleyballers die wel en niet geblesseerd raakten. Degenen die niet geblesseerd raakten hadden betere resultaten behaald op de excentrische test van de schouderspieren (zowel endo- als exorotators). Hoe sterker deze spieren waren, hoe kleiner de kans op blessures. Uit de resultaten blijkt dan ook dat vrouwen meer risico liepen dan mannen. Ook liepen atleten die al eens eerder deze blessure hebben gehad (34 van de 66 spelers) en aanvallers een groter risico op schouderpeesblessures.

De auteurs concluderen uit de resultaten dat de excentrische kracht van de schouderspieren zou kunnen beschermen tegen blessures. Een oorzakelijk verband is in deze studie echter niet bewezen. Het lijkt wel aannemelijk dat gecontroleerde excentrische oefeningen nuttig kunnen zijn voor volleyballers. Vooral vrouwelijke spelers, al eerder geblesseerde volleyballers en aanvallers kunnen dit overwegen, omdat zij het grootste risico lopen op schouderblessures.

Forthomme B, Wieczorek V, Frisch A, Crielaard JM, Croisier JL (2013) Shoulder Pain among High-Level Volleyball Players and Preseason Features. Med. Sci. Sports Exerc., 2013, 45:1852-1860
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.