Sluiten

Psychosociale factoren van belang bij herstel na kruisbandletsel

Artikel

Geplaatst op 9 december 2013

Geplaatst op 9 december 2013

Atleten met een positieve instelling herstellen beter na een kruisbandblessure. Dit blijkt uit een review van 24 studies over de invloed van psychosociale factoren op het herstel na een kruisbandblessure, uitgevoerd door Groningse bewegingswetenschappers.

In bepaalde sporten komen kruisbandblessures bij atleten betrekkelijk vaak voor. Regelmatig verschijnt er een wetenschappelijk artikel over het herstel, zie bijvoorbeeld hier. Naast fysieke factoren, zoals de ernst van de blessure, spelen ook psychosociale factoren een rol in het volledige herstel. Te Wierike en collega’s beschrijven in deze review de factoren die van belang zijn voor de terugkeer van de atleet naar zijn vroegere sportniveau.

Gedachten en gevoelens

Patiënten die dachten zelf invloed te hebben op het verloop van hun revalidatieproces (ook wel interne locus van controle genoemd) waren tevredener over hun herstel dan degenen die dachten hier geen invloed op te hebben. Atleten die meer vertrouwen hadden in het functioneren van hun knie hadden na de herstelperiode ook betere resultaten. Zij waren actiever en hadden minder last van hun knie. Atleten die meer twijfelden over hun herstel, of meer dan gemiddeld bang waren om opnieuw geblesseerd te raken, keerden minder vaak terug naar hun sport dan degenen die minder twijfels hadden of minder angst rapporteerden. Of de positieve instelling het herstel bevorderde is niet in alle studies onderzocht. Het is mogelijk dat andere factoren (zoals de ernst van de blessure) de relatie tussen de gedachten van de atleten en het herstel verklaren.

Gedrag en behandeling

Het gedrag van de atleten is onderzocht door te bestuderen hoe goed atleten zich aan het revalidatieprogramma hielden, en of zij moeilijke fysieke situaties ontweken. Het ontwijken van lastige situaties had een positief effect op het herstel van de atleten. Degenen die zich beter aan het revalidatieprogramma hielden hadden later ook minder last van hun knie. Ook zijn verschillende psychosociale behandelingen beschreven (6 studies), waarbij de atleten zijn getraind om hun gedachten en gevoelens te beïnvloeden. Hieruit blijkt dat het trainen van vertrouwen, ontspanning of het zich inbeelden van de gewenste situatie een positief effect had op het herstel.

Conclusie

Te Wierike en collega’s concluderen hieruit dat een positieve instelling van atleten, zoals vertrouwen in het herstel en het geloof in de eigen invloed op het herstel, gerelateerd was aan een betere terugkeer naar de sport. Angst om opnieuw geblesseerd te raken bleek daarentegen één van de belangrijkste redenen te zijn om niet terug te keren op het vroegere sportniveau. Atleten kunnen een positieve instelling trainen tijdens de herstelperiode. Hoewel er in de meeste studies geen causaal verband is onderzocht, is het te overwegen om tijdens de herstelperiode bij kruisbandblessures atleten ook psychosociale begeleiding aan te bieden. Een positieve instelling bevordert wellicht het herstel.

Te Wierike SC, Van der Sluis A, Van den Akker-Scheek I, Elferink-Gemser MT, Visscher C (2013) Psychosocial factors influencing the recovery of athletes with anterior cruciate ligament injury: a systematic review. Scand. J. Med. Sci. Sports, 23:527-40
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.