Sluiten

Prestatietoename voorspellen in het roeien?

Artikel

Geplaatst op 21 december 2011

Geplaatst op 21 december 2011

Medaillekansen worden groter als de prestatie van een atleet verbetert. Onderzoek heeft laten zien dat een kleine prestatieverbetering, de medaillekansen aanzienlijk vergroot. Hoe groot de verbetering moet zijn en met hoeveel de medaillekansen stijgen, is afhankelijk van de sporter en het huidige niveau [1].

De variatie in de prestatie van atleten is voor verschillende sporten bepaald, maar nog niet voor roeiers. Smith en Hopkins hebben de variatie van roeiprestaties bepaald door gebruik te maken van eindtijden van roeiwedstrijden over een periode van elf jaar. Tevens zijn de factoren in kaart gebracht die de variatie in de prestatie beïnvloeden.

Van veertien olympische (8 mannenboten en 6 vrouwenboten) en drie niet-olympische (2 mannenboten en 1 vrouwenboot) bootklassen zijn de officiële finaletijden geanalyseerd. Het ging om World Cups, wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen tussen 1999 en 2009 (46 races). Er zijn 23 eindtijden niet in de analyse opgenomen omdat ze te veel afweken.

De gemiddelde 2 km finishtijden varieerden van 5:42 minuten tot 8:07 minuten. De eindtijden tijdens de Olympische Spelen en het WK voor de niet-olympische bootklassen (belangrijkste wedstrijd voor deze boten) waren 1,5 procent sneller dan de tijden tijdens het WK (de belangrijkste wedstrijd na de Olympische Spelen). De eindtijden tijdens het WK waren weer 2,7 procent sneller dan de World Cup-racetijden. Smith en Hopkins verklaren dit verschil doordat er mogelijk snellere banen gekozen worden voor belangrijke wedstrijden. Een andere verklaring die de auteurs geven voor de snellere tijden is dat roeiers willen pieken op de meest belangrijke wedstrijden, wat snellere eindtijden tot gevolg heeft. De eindtijden van de zeventien bootklassen varieerden gemiddeld 2,8 procent. Deze grote variatie komt door de verschillende roeibanen (en dus verschillende omstandigheden), de verschillende wedstrijden (en dus ook de voorbereiding hierop) en omgevingsfactoren (bijvoorbeeld de wind). Wanneer binnen boten naar de variatie gekeken wordt, blijkt dat de eindtijden van de skiff een variatie van 1,1 procent hebben. Voor boten met twee, vier of acht roeiers is de variatie in eindtijden 0,9 procent. Dit komt overeen met andere watersporten. Volgens Smith en Hopkins wordt de skiff meer beïnvloed door omgevingsfactoren dan roeiboten met meerdere roeiers. Volgens Smith en Hopkins zorgt een prestatieverbetering van 0,3 procent (dus een verbetering van bijvoorbeeld 5:42 minuten naar iets minder dan 5:41 minuten of van 8:07 minuten naar iets meer dan 8:05 minuten) tijdens de training voor een betere prestatie tijdens wedstrijden. Om deze prestatie te kunnen waarmaken is een toename van één procent van het fysieke vermogen nodig.

Opmerkelijk is dat alle verwijzingen die in het artikel zijn opgenomen artikelen zijn waar Hopkins aan mee heeft gewerkt. Verwijzingen naar andere auteurs zouden de beweringen die in dit artikel worden gedaan sterker hebben gemaakt. Smith en Hopkins beargumenteren in hun artikel dat de foutmarges op de Concept 2 roei-ergometers relatief groot zijn, waardoor kleine verbeteringen in een test op de Concept 2 waarschijnlijk niets zeggen over de prestaties in de boot. Het is dus belangrijk dat niet alleen naar de prestaties op de roei-ergometers gekeken wordt.

De daadwerkelijke wedstrijdomstandigheden (het weer, de baan, de omgeving) en de vorm van de dag zullen bepalend zijn voor de uiteindelijke finishtijden.

S. (Susan) Vrijkotte; met dank aan Dr. M.J. (Mathijs) Hofmijster.

__________
[1] Hopkins WG, Hawley JA, Burke LM (1999) Design and analysis of research on sport performance enhancement. Med. Sci. Sports Exerc., 31: 472-485.

Smith TB, Hopkins WG (2011) Variability and predictability of finals times of elite rowers. Med. Sci. Sports Exerc., 43: 2155-2160
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.