Sluiten

Positieve keuzes dankzij vechtsport

Artikel

Publicatiedatum 10 januari 2019

Kickboksen, mixed martial arts en muay thai zijn vooral populair bij jongeren in achterstandssituaties. De vechtsportschool is voor hen als een tweede thuis waar ze een ander, positiever perspectief kunnen ontwikkelen op zichzelf en hun omgeving. Met de trainer als de sleutelfiguur. Vechtsport is veel meer in te zetten als instrument in het sociale domein.

Vechtsportscholen bieden jongeren de kans om positieve ervaringen op te doen, die zij niet (genoeg) krijgen in het leven thuis, op school of op straat (Abdallah 2017). Hierdoor ontwikkelen jongeren meer vertrouwen in zichzelf en in hun omgeving. Deze effecten worden echter niet zomaar bereikt. Randvoorwaarden zijn een veilig sportklimaat en een pedagogisch bekwame begeleider (Elling & Wisse 2010; Vertonghen e.a. 2014).

De positieve invloed van de interactie tussen trainer en sporter

Dat deze factoren belangrijk zijn, lijkt nogal logisch, maar hoe de interactie tussen trainer en jongere invloed heeft, is onvoldoende belicht in eerder onderzoek. Dit was voor het Kennisnetwerk Vechtende Jongeren aanleiding om tussen 2016 en 2018 een pilotstudie uit te voeren in zeven vechtsportscholen in het land. Onderzoekers Marian ter Haar, Tara van den Berg, Maike Kooijmans en Minke van der Kooi – alle vier lid van het Kennisnetwerk Vechtende Jongeren – zetten op papier wat maakt dat vechtsport deze jongeren raakt en wat ze ervan leren. Welke lessen levert dit op?

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.