Sluiten

Plezier in gym? Dan later sportiever

Artikel

Publicatiedatum 23 november 2017

Verreweg de meeste mensen vinden gymles als 12- of 13-jarige leuk. Nu blijkt uit onderzoek dat deze mensen ook later in hun leven nog sportiever zijn.

Vrouwen die bewegingsonderwijs vroeger leuk vonden, blijken twintig jaar later vaker te sporten dan vrouwen die de gymlessen minder leuk vonden. Voor mannen is dit verband minder sterk, maar geldt wel dat als zij vroeger negatieve gevoelens hadden bij gym, dat ook negatief doorwerkt op het sporten op latere leeftijd. Mulier deed hiervoor een zogenoemde ‘heranalyse’ van gegevens uit het Amsterdams Groei- en Gezondheidsonderzoek uit 1976 en 1996.

Gymles is dus belangrijk voor plezier in sport

Literatuuronderzoek laat verder zien dat niet alleen het plezier in de gymles, maar ook de hoeveelheid bewegingsonderwijs voor vrouwen een positieve invloed heeft op hoeveel matig-intensieve activiteiten zij twintig jaar later nog doen. Hoewel deze resultaten de meesten van ons niet zullen verrassen, onderstreept het onderzoek wel het belang van het plezier dat de gymles. En de effecten daarvan voor het latere sport- en beweeggedrag.

Meer lezen

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.