Sluiten

Paralympische sport is volwassen

Artikel

Publicatiedatum 2 juni 2016

De topsporters die deze zomer gaan deelnemen aan de Paralympische Spelen in Rio zijn échte topsporters. Qua sportbeoefening is dat beslist al het geval, wat het imago van de sport betreft kan daar nog wat aan verbeterd worden.

Dat is de mening van André Cats, chef de mission voor de Paralympics en prestatiemanager bij NOC*NSF. Inmiddels is de paralympische sport wel degelijk uitgegroeid tot topsport. De ontwikkeling van sport voor mensen met een beperking is snel gegaan. Lange tijd werd sportbeoefening slechts gebruikt als middel tot revalidatie. Daarna kwam ook de functie van sport om weer te participeren in de maatschappij erbij. Sinds enkele decennia is er ook een competitieaspect.

Inmiddels volgen de paralympische sporters de paralympische cyclus en genieten zij dezelfde ondersteuning als de valide topsporters. In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 120 fulltime paralympische topsporters. En fulltime is ook nodig, aldus André Cats om bij de top mee te kunnen doen. In 2012 eindigde Nederland in het medailleklassement op een tiende plek, dat is voor zo’n klein land een enorm succes. De rest van de wereld heeft niet stilgezeten, en in Rio de Janeiro zal het niveau weer duidelijk hoger liggen dan vier jaar geleden.

Bron: Hogeschool van Amsterdam

Imago probleem paralympische sporters

Maar hoe kijken andere mensen tegen paralympische sport aan? Dat is een aspect, waar volgens André Cats nog winst te behalen valt. “Paralympische sporters mogen als topsporters beschouwd worden. Niet omdat ze aandacht nodig hebben, maar het is fantastische sport. En de belangstelling ervoor is terecht, maar al het zielige moet eraf. De sporters zijn professioneel met hun sport bezig en proberen het beste uit zichzelf te halen.” Dat is dan ook de volgende uitdaging, het imago van de paralympische sport moet meegroeien met de ontwikkeling van de sporters.

Push aan de prestatiecultuur binnen de paralympische sport

Gertjan van der Linden is coach van het damesteam rolstoelbasketbal. Hij heeft ter voorbereiding voor Londen in 2012 een verdere professionaliseringsslag ingezet. In Londen wonnen de dames een bronzen medaille, dat heeft een push gegeven aan de prestatiecultuur en de wil om te winnen. In de voorbereiding op Londen was er een scheiding tussen de staf en de spelers. Nu heeft hij gekozen voor een systeem waarbij er onder de zestien speelsters vier leiders zijn aangewezen. Deze vier nemen samen met de staf de beslissingen. Daardoor is er meer eenheid ontstaan in het team.

Bron: Nederlandse Basketball Bond

Spin-off

De paralympische sporters worden verder ook ingezet om meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. ‘Samen voor Goud’, heet het programma daarvoor. De sporters proberen niet-actieven aan te zetten tot structurele sportbeoefening. Dat is niet alleen goed om de sportdeelname onder mensen met een beperking te vergroten, maar is ook een mooie manier om het imago van de paralympische topsporters verder op te krikken.

Dit artikel is gebaseerd op de derde lezing in het kader van het Lectoraat De Kracht van aangepaste sport aan de Hogeschool van Amsterdam. Thema van de deze lezing was sporten met een lichamelijke beperking, en de insteek bij deze lezing was voornamelijk op topsport gericht. Sprekers waren Marc de Hond, André Cats en Gertjan van der Linden.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.