Sluiten

Pacing-strategie tijdens looponderdeel triatlon

Artikel

Geplaatst op 27 oktober 2011

Geplaatst op 27 oktober 2011

De verschillen in de einduitslag bij een triatlon over de Olympische afstand zijn uiterst klein. Zo finishten de eerste 10 mannelijke triatleten tijdens de laatste wedstrijd voor het wereldkampioenschap binnen 1 minuut! Vooral het afsluitende looponderdeel krijgt steeds meer aandacht vanuit de wetenschap.

Inmiddels is voor zowel de heren als de dames aangetoond dat er bij een triatlon een sterke relatie bestaat tussen de loopprestatie en de uiteindelijke finishplek. Echter, welke pacing-strategie het best gehanteerd kan worden voor een optimale loopprestatie is tot op heden nog onduidelijk.

Een van de meest recente studies op het gebied van triatlon is nader op deze pacing-strategie ingegaan. Tijdens het Europees kampioenschap van 2009 (Holten, Nederland) is van elke deelnemer een raceanalyse gemaakt van het looponderdeel. Met behulp van digitale camera’s was de loopronde van 2,4 kilometer opgedeeld in een vijftal segmenten. Van deze segmenten zijn vervolgens splittijden bepaald. Uit de resultaten bleek dat zowel de heren als de dames na de eerste loopronde hun snelheid verlaagden. De heren deden dat met 0,5 km/uur en de dames met 0,7 km/uur. De overige drie ronden werden nagenoeg vlak gelopen met een maximaal snelheidsverschil van 0,2 km/uur. Maar is dit nu ook de beste pacing-strategie?

De auteurs stellen dat het antwoord op deze vraag volgt uit de vergelijking van de succesvollere triatleten met de minder succesvolle. Hieruit blijkt dat de meest succesvolle triatleten vlakker lopen dan de minder succesvolle. Ook een analyse van de laatste 32 wereldrecords op de vijf kilometer laat een trend naar een vlakke pacing-strategie zien. Daarnaast blijkt uit ander onderzoek dat het vijf procent trager lopen van de eerste kilometer tijdens de tien kilometerloop van de triatlon [1] resulteert in een significant snellere eindtijd. Wanneer deze gegevens worden gecombineerd lijkt de beste pacing-strategie geboren: de eerste kilometer iets trager starten dan gemiddeld, vervolgens iets versnellen en de wedstrijd zo vlak mogelijk lopen. Ten slotte blijkt uit de wedstrijdanalyses dat veel triatleten aan het einde van de race nog een eindsprint in petto hebben.

De hierboven geadviseerde strategie klinkt erg aannemelijk. Er is echter op basis van de beschreven studie niet met zekerheid te zeggen dat dit ook de beste pacing-strategie is. De praktijk laat in ieder geval een tegenstrijdig beeld zien met het gegeven advies. Het advies stelt dat langzaam gestart moet worden, terwijl alle deelnemers in Holten juist de eerste loopronde het snelst liepen. Ook is niet onderzocht hoe de succesvolle, vlakke lopers presteren als ze met een variabele snelheid lopen, en niet hoe de minder succesvolle, variabele lopers presteren als ze met een constante snelheid lopen. Gelukkig kan iedere triatle(e)t(e) voor zichzelf uitproberen wat voor hem of haar de meest effectieve pacing-strategie is door twee keer onder gelijke omstandigheden een tien kilometer te lopen en simpelweg het tijdsverschil te bepalen.

__________
[1] Hausswirth C, Le Meur Y, Bieuzen F, Brisswalter J, Bernard T (2010). Pacing Strategy during the initial phase of the run in triathlon : influence on overall performance. Eur. J. Appl. Physiol., 108: 1115-1123.
.

Le Meur Y, Bernard T, Dorel S, Abbiss C, Honnorat G, Brisswalter J, Hausswirth C (2011) Relationships Between Triathlon Performance and Pacing Strategy During the Run in an International Competition. Int. J. Sports Physiol. Perform., 6: 183-194
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.